Spoorboekje Spelen dag 14: vervolmaken de hockeysters hun revanche op Argentinië?

Ontlading bij aanvoerder Maartje Paumen nadat ze in de halve finale haar eerste echte sleeppush in het net werkte. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Met alle respect voor alle andere onderdelen, vandaag telt er eigenlijk maar één ding: de finale tussen de Nederlandse hockeyvrouwen en die van Argentinië. Een kraker waarbij vuurwerk verwacht mag worden, want er staat nog een rekening open die vereffend moet worden.

De laatste drie grote hockeyfinales gingen al tussen Oranje en Las Leonas. In 2010 werd regerend Olympisch kampioen Nederland geklopt in de eindstrijd van de Champions Trophy, en nog pijnlijker: het WK in Rosario ging dat jaar eveneens verloren. In de finale, een thuiswedstrijd voor Argentinië, liet Nederland zich intimideren door de Argentijnse entourage, het fanatieke publiek en het gehaaide spel van de tegenstander. En die wond ligt nog enigszins open.

Een jaar later rehabiliteerde de ploeg van Oranjebondscoach Max Caldas - zelf Argentijn - zich enigszins door de finale van de Champions Trophy in een sensationeel duel te winnen. Les voor de hockeysters na deze en de verloren WK-finale: vanaf de eerste seconde scherp zijn. In beide wedstrijden keek Nederland na enkele minuten namelijk al tegen een achterstand aan.

De lessen van de zwaarbevochten halve finale tegen Nieuw-Zeeland zijn er twee. Het centrum van de verdediging, waarin de geblesseerde Willemijn Bos vlak voor de Zomerspelen wegviel met een zware knieblessure, zal de bondscoach zorgen baren. Anderzijds stond aanvoerder Maartje Paumen op in deze vechtwedstrijd en die mentaliteit is tegen de Argentijnen geen overbodige luxe. Ook de twee goals uit strafcorners kwamen als geroepen: tot de halve finale kreeg Paumen - topscorer in Peking 2008 - er geen in het net.

Vanavond 21.00 uur: de titanenstrijd Nederland-Argentinië!

Flikken de Oranje estafetteteams het weer?

Het is u wellicht ontgaan, maar tijdens het EK voetbal vond er ook een Europees kampioenschap atletiek plaats. Een van de verrassingen in Helsinki was het zilver van de Nederlandse estafettevrouwen op de 4×100 meter. Vanavond om 21.40 uur mogen Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel hun status waarmaken in de finale nadat ze gisteren in hun heat als derde over de finish kwamen. Een puike prestatie.

De mannen deden het op dat bewuste EK in Finland zelfs nog beter: ze werden er Europees kampioen. Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk komen om 20.45 uur in de baan voor hun series.

En in het Olympic Stadium zijn nog meer medailles te verdelen vandaag. De vrouwen lopen de finale van de 5.000 meter en de 1.500 meter. Bij de mannen worden de plakken verdeeld op het estafette-onderdeel 4×400 meter.

Beleeft het Dream Team opnieuw een nachtmerrie?

De Amerikaanse sterbasketballers kunnen geen goud winnen, maar het alleen maar verliezen. Het Dream Team nummer zoveel doet met namen als Kobe Bryant, LeBron James, Carmelo Anthony en Kevin Durant misschien niet onder voor het enige echte Dream Team uit ’92, maar ja: Michael Jordan, Magic Johnson, Scottie Pippen en Charles Barkley spreken nu eenmaal eeuwig tot de verbeelding.

Het huidige Team USA gaat sowieso niet bijzonder soepel tot nog toe, en dan doemt vanavond in de halve finale ook nog een spooktegenstander Argentinië op. Want voor wie zich Athene 2004 niet herinnert:

De schande werd in 2008 enigszins weggespoeld door het Redeem Team dat het goud na acht jaar weer ‘thuisbracht’. Vanaf 22.00 uur vanavond spelen de Argentijnen tegen de Amerikanen. Vier uur eerder begint de andere halve finale tussen Rusland en verliezend finalist van Peking, Spanje.

En dan verder nog… medaillekansen Nederland

Want bij de BMX’ers staan Raymond van der Biezen en Twan van Gendt na overtuigende heats in de kwartfinales gisteren in de halve finales die om 15.10 uur beginnen. Direct daarna zijn de finales. En er is nog steeds kans op een medaille bij het zeilen waar 470-zeilers Lobke Berkhout en Lisa Westerhof in de medalrace hun derde plek in het klassement verdedigen.

Bij het taekwondo beginnen de voorronden bij de mannen tot 80 kg. Tommy Mollet komt daarbij in actie voor Nederland. Het volleybal heeft de halve finales voor mannen op het programma staan.

    • Jules Seegers