Woekerpolissen drukken winst Aegon

Hoewel Aegon een kwart miljard apart moet zetten voor gedupeerde klanten, is de verzekeraar  tevreden over zijn kwartaalcijfers.

Aandeel Aegon kruipt boven niveau vorig jaar
Aandeel Aegon kruipt boven niveau vorig jaar

Verzekeraar Aegon presenteerde vanochtend halfjaarcijfers die beter zijn dan verwacht. Hoewel de nettowinst in het tweede kwartaal fors daalde tot 254 miljoen euro (tegen 404 miljoen euro een jaar eerder) als gevolg van een eenmalige last van 265 miljoen euro voor schikkingen in de woekerpolisaffaire, behaalde met name de Amerikaanse tak van het bedrijf een winststijging.

Aegon trof in 2009 een regeling met verschillende stichtingen om de kosten van beleggingsverzekeringen te beperken. Daarbij werd afgesproken dat een eventuele tegemoetkoming op de einddatum van de polis zou worden berekend en aan de waarde van de polis zou worden toegevoegd. Op 31 mei maakte het bedrijf echter bekend dit voor het eind van 2012 te doen.

„We wilden duidelijkheid verschaffen aan beleggers en daarom is besloten deze last nu te nemen. De invloed ervan op de nettowinst in dit kwartaal is geen verrassing voor ons”, zegt bestuursvoorzitter Alex Wynaendts.

Het onderliggende resultaat, dus exclusief de woekerpolisafschrijving, is met 443 miljoen euro wel positief ten opzichte van tweede kwartaal in 2011: een stijging van 10 procent.

Die onderliggende groei komt vooral voort uit een stijgende vraag naar pensioen- en verzekeringsproducten in de Verenigde Staten. De verkopen van schade- en zorgverzekeringen stegen met 29 procent tot een totaal van 187 miljoen euro. Alleen de levensverzekeringen namen niet toe. Een plus daarvan in Amerika werd tenietgedaan door de resultaten in Nederland en Engeland. Al jaren komt tweederde tot driekwart van de winst uit de Verenigde Staten.

Bestuursvoorzitter Wynaendts is tevreden met de behaalde resultaten. „Het zijn goede cijfers op alle fronten: het onderliggende resultaat, de verkopen. En we kunnen voor het eerst in lange tijd weer een interim-dividend uitbetalen. Dat is een teken van vertrouwen richting de beleggers.”

De bestuursvoorzitter wil benadrukken dat het bedrijf goed gepresteerd heeft in alle regio's. „De winst in Engeland steeg van 10 miljoen euro een jaar geleden naar 25 miljoen euro nu.” De resultaten in Nederland tonen een winstdaling van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. „De afname komt voort uit een verlies op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Economisch onrustige tijden zijn daaraan schuldig. Dat is niet iets wat alleen Aegon treft, de gehele sector leidt daaronder.”

Aegon kondigde vanochtend aan dat het bedrijf stopt met een joint venture op het gebied van levensverzekeringen en pensioenen met de Banca Civica in Spanje. Onlangs fuseerde laatstgenoemde met Caixabank. Aegon wordt nu voor 190 miljoen euro uitgekocht, wat een boekwinst van 35 miljoen euro oplevert.

Met de verkoop dringt Aegon de blootstelling in het economisch zwakke Spanje fors terug. Dit was 2,5 miljard euro, maar moet de komende tijd, onder meer door te snoeien in de beleggingsportefeuille (van zowel banken als bedrijven), afnemen tot 1,5 miljard. Met het stoppen met de joint venture vermindert Aegon haar belang in Spanje met ongeveer met 700 miljoen euro.

Wynaendts: „Gezien de omstandigheden zijn we tevreden dat we de Spaanse blootstelling verminderd. Toch gaan we ervan uit dat deze markt na de crisis weer zal aantrekken. Mensen zullen toch weer voor hun pensioen moeten gaan sparen.”

Beleggers reageerden positief op de halfjaarresultaten van Aegon. De winstafname was al ingecalculeerd door de aankondiging over de te nemen last op de woekerpolissen.

Het bedrijf kende eind mei daarom een korte dip, maar toont inmiddels herstel. Bij het middaguur was een aandeel Aegon 4,24 euro waard. Het bedrijf was daarmee een van de uitschieters op de Amsterdamse beurs, waarvan de AEX-index vanochtend nauwelijks bewoog.

    • Jorg Leijten