Wereldvoedselprijzen in juli opnieuw omhoog

Na drie maanden van lichte daling zijn de wereldvoedselprijzen in juli weer met 6 procent omhoog gegaan. De stijging is vooral een gevolg van piekende graan- en suikerprijzen in Europa en de Verenigde Staten. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, vanochtend bekendgemaakt.

De FAO hanteert een index voor voedselprijzen die in juli op 213 stond, 12 punten hoger dan de maand ervoor maar nog lang niet op de recordhoogte van 238 punten die in februari 2011 werd bereikt. De index van graanprijzen komt met 260 punten wel in de buurt van de hoogste prijs ooit, die in april 2008 werd bereikt met een index 274 punten.

De verwachtingen voor de maisoogst in de Verenigde Staten zijn verder verslechterd door de aanhoudende droogte. De prijzen zijn in juli met 23 procent gestegen. Ook het Russische graan is 19 procent duurder geworden omdat de oogst tegenvalt.

De prijs van rijst, essentieel voor de wereldvoedselvoorziening, is gelijk gebleven. De FAO vreest echter dat ook de rijstprijzen op zullen lopen als gevolg van droogte in India. (AFP)