‘Verdachte juweliersroof verbreekt zwijgen’

Sandro G. wil een volledige verklaring afleggen over zijn rol bij de fatale roofoverval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. Dat heeft zijn advocaat, Peter Plasman, gisteren gezegd tegen de rechtbank in Den Haag. Tot nu toe beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Op 25 april werd de 47-jarige juwelier Stratmann doodgeschoten tijdens een overval in zijn zaak Lapidee aan de Beeklaan. De twee hoofdverdachten, Ziya B. en Sandro G. (beiden 19 jaar oud), hebben betrokkenheid bij de roofoverval bekend.

B. werd begin mei in de Schilderswijk opgepakt. G. werd een dag later in zijn geboorteland Georgië aangehouden, waar hij na de overval naartoe was gevlucht. Hij meldde zich uit eigen beweging bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Tbilisi. Op de Georgische staatstelevisie vertelde G. dat hij de juwelier overviel vanwege financiële problemen. Volgens hem verzette de juwelier zich, waarop G. uit angst „per ongeluk” zou hebben geschoten. Sindsdien beroept hij zich op advies van zijn advocaat op zijn zwijgrecht. Een derde verdachte, Lasha G. (21), werd eind mei gearresteerd. Hij zou het vuurwapen hebben geregeld en de vluchtauto hebben gereden.

G. was gisteren niet aanwezig bij de zitting. Volgens zijn advocaat was daar geen speciale reden voor. Op een later moment wil hij volgens Plasman wel een „volledige verklaring afleggen over alles wat er is gebeurd”. De advocaat kraakte gisteren de verhoren van zijn cliënt. Zo zouden rechercheurs tegen G. hebben gezegd dat zijn zwijgplicht beperkt is en dat zijn advocaat „kennelijk andere prioriteiten heeft”. Medehoofdverdachte B. was gisteren wel aanwezig op de zitting, maar zei niets. De derde verdachte, Lasha G., verklaarde zich helemaal niets van de overval te kunnen herinneren. In die periode gebruikte hij veel drugs, waardoor hij niet meer weet wat hij allemaal heeft gedaan. Als hij al gereden zou hebben, dan wist hij niet dat hij als chauffeur voor een overval diende.

De rechtbank bepaalde na een verzoek van de advocaat van B., Mohammed Enait, dat de raadslieden de volledige bewegende camerabeelden van de overval krijgen. Volgens Enait zouden de beelden op delen ontlastend kunnen zijn. De twee hoofdverdachten zijn te zien op beelden van bewakingscamera’s uit de juwelier. Twee dagen na de overval, waarbij geen buit werd gemaakt, maakte de politie de beelden deels openbaar.

Op verzoek van het OM zal nog een nieuwe getuige worden gehoord, die tot op heden weigerde een verklaring af te leggen. Volgens de officier van justitie zijn de rapportages van de reclassering en het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie nog niet afgerond. Het duurt minimaal één en maximaal drie maanden tot de rechtszaak wordt voortgezet.