Uitgelicht

Film

Die Hard (John McTiernan, 1988, VS). Enerverende actiefilm, waarvan de expliciete hardheid, de spectaculaire vormgeving en de cynische toon school zouden maken in Hollywood. Op Kerstavond bindt eenzame politieman vanuit de liftkoker van een kantoorkathedraal de strijd aan met genadeloze terroristen die Japanse topmanagers in gijzeling houden. Met Bruce Willis, Alan Rickman. RTL7, 20.30-23.10u.

The Island (Michael Bay, 2005, VS). Achtervolgingsfilm in een postapocalyptische toekomst waarin mensen wachten om via een loterijsysteem te worden uitverkoren om naar het eiland te gaan, de enige virusvrije zone op aarde. Al is dat paradijs natuurlijk weer eens niet wat het lijkt. Met Ewan McGregor en Scarlett Johansson. Veronica, 20.30-23.05u.

La petite Lili (Claude Miller, 2003, Fra/Can). Filmauteur Miller filosofeert over de kruisbestuiving tussen kunst en werkelijkheid in vrije, in de hedendaagse Franse filmwereld gesitueerde bewerking van Tsjechovs De meeuw. Met Nicole Garcia als filmster op leeftijd, Ludivine Sagnier als ambitieuze jonge actrice, Bernard Giraudeau als succesvol regisseur en Robinson Stevenin als diens avant-gardistische tegenvoeter. TV5, 21.00-22.45u.

The Prince & Me (Martha Coolidge, 2004, VS). Mechanisch romantisch sprookje. Geëngageerde studente medicijnen (Julia Stiles) valt voor wereldvreemde medestudent (Luke Mably) die een Deense troonopvolger blijkt te zijn. Ook met James Fox, Ben Miller en Miranda Richardson. Net5, 20.30-22.50u.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982, VS). Eerste film in Sylvester Stallones destijds veelbesproken Rambo-serie. Vietnamveteraan is provinciale Amerikanen, die in hem een crimineel menen te zien, veel te slim af. RTL7, 23.10-01.00u.

Informatief

Der Rhein – Von der Quelle bis zur Mündung. Slotaflevering van vierluik. Vanavond het laatste deel van de Rijn, vanaf kilometer 650 bij Bonn tot de Noordzee. Met, veelal vanuit de helikopter gefilmd, de industriegebieden rond Keulen, Düsseldorf en het Ruhrgebied, met de grootste binnenhaven van Europa, die van Duisburg. Ook met gesprekken met de laatste palingvisser, een Nederlandse bootontwerper en een loods die oceaanreuzen de Rotterdamse haven binnenloodst. Arte, 19.30-20.15u.

Hairy dieters: How to love food and lose weight. Nadat de hairy bikers Simon King en Dave Myers zich gedurende vele tv-seizoenen door Britse huisvrouwen hebben laten volstoppen met allerlei ouderwetse en dus nog niet door vetfobie verpest voedsel, proberen ze in deze serie het nuttige met het aangename te verenigen door af te vallen zonder minder lekker te eten. Vandaag: het ontbijt.BBC 2, 21.00-22.00u.

Kein Mensch mehr im All? Die Krise der bemannten Raumfahrt. Documentaire over de voor- en nadelen van de bemande ruimtevaart en over de technische ontwikkelingen in de bouw van satellieten, ruimterobots, sondes en telescopen. Die evolueert nog steeds in razend tempo maar er wordt door media zelden aandacht aan besteed. Zodra er echter een mens in een baan om de aarde wordt gebracht, is er opeens volop aandacht. In deze film ook aandacht voor het rapport uit 2009 van de U.S. Human Spaceflight Plans Committee, dat voor president Obama aanleiding was om het bemande ruimtevaartprogramma van de NASA te schrappen. Arte, 21.40-22.35u.

Holland Doc: Then the wind changed. Op 7 februari 2009 de Australische staat Victoria getroffen door een reeks hevige bosbranden, met 173 doden tot gevolg. De piepkleine dorpsgemeenschap Strathewen werd het zwaarst getroffen. Filmmaker Celeste Geer overleefde de ramp en besloot gedurende twee jaar vast te leggen hoe haar gezin en haar dorpsgenoten hun levens weer proberen op te pakken. In een persoonlijke stijl wordt het verhaal over de gemeenschap van binnenuit verteld. Beetje bij beetje lukt het de mensen hun huizen en hun bestaan opnieuw op te bouwen. De een vindt betekenis in het verbouwen van gewassen, een ander in het rondleiden van schoolkinderen door het rampgebied. Allemaal proberen ze weer controle over hun leven te krijgen. De gemeenschap lijkt hechter dan ooit en ontplooit allerlei initiatieven. Ook de natuur herstelt langzaam. Verkoolde boomstammen maken plaats voor een begroeiing die feller groen lijkt dan de omgeving voor de brand was. Ned.2, 23.50-00.48u.

Les Tonnerres de Brest. Reportage vanaf het zeilschip Götheborg over de twintigste Tonnerres de Brest, een bijeenkomst, vorige maand gehouden, van klassieke zeilschepen in en bij de Bretonse havenplaats. Met 1.500 schepen van over de hele wereld. Eregasten waren Indonesië, Marokko, Mexico, Noorwegen en Rusland. TV5, 00.00-01.35u.