Turkse deelnemers Canal Pride bedreigd met de dood

Verscheidene opvarenden van de Turkse boot die zaterdag in Amsterdam deelnam aan de Canal Parade van Gay Pride, zijn bedreigd.

Rotterdam. Turkse deelnemers aan de Canal Parade in Amsterdam zijn bedreigd op internetfora en persoonlijke Facebookpagina’s. Ellie Lust van het politienetwerk Roze in Blauw bevestigt dat de Amsterdamse politie een handvol meldingen heeft binnengekregen. „Er zitten heel schokkende teksten bij”, aldus Lust. „We onderzoeken of de uitingen strafbaar zijn. Als dat het geval is, neemt de politie aangiftes op van mensen die dat willen.”

Op een van de Facebookpagina’s wordt gedreigd de opvarenden met benzine in brand te steken. „Deze mensen moeten opgehangen worden”, zegt iemand. „Dan wordt de wereld schoon.” Een ander stelt dat de Turkse samenleving de opvarenden „zal bestraffen” voor hun als aanstootgevend ervaren gedrag.

Tijdens de Canal Parade droegen enkele opvarenden van de Turkse boot witte hoge hoeden. Zij dansten de sema, een rituele dans uit de religieuze stad Konya in het zuiden van Turkije. Anderen hadden de Turkse vlag om hun lichaam gedrapeerd. Een ongepaste combinatie, volgens sommige Turkse Nederlanders.

Het was dit jaar voor het eerst dat er een Turkse boot meevoer, namens de naar schatting 20.000 homo’s en lesbo’s van Turkse komaf. Homobelangenorganisatie COC heeft de bedreigde opvarenden van de boot geadviseerd aangifte te doen bij de politie. NRC