‘Trots dat de plaat een klassieker is’

Gruppo Sportivo’s klassieker 10 Mistakes krijgt een heruitgave, op wit vinyl. „Het mooie van zo’n vinylplaat is de romantiek die er omheen hangt.”

Toetsenist Peter Calicher (links) en Hans Vandenburg bekijken de witte ‘10 Mistakes’ in de Record Industry in Haarlem.
Toetsenist Peter Calicher (links) en Hans Vandenburg bekijken de witte ‘10 Mistakes’ in de Record Industry in Haarlem. Foto Olivier Middendorp

Alsof ze voor het eerst een plaat met hun eigen muziek vasthouden, zo enthousiast inspecteren Hans Vandenburg en Peter Calicher de groeven van het nog warme vinyl. De zanger en toetsenman van Gruppo Sportivo zijn naar platenperserij Record Industry in Haarlem gekomen om getuige te zijn van de productie van 10 Mistakes, de heruitgave van hun debuutalbum dat nu als een dubbel-lp op een glanzend wit vinyl verschijnt.

Het klassieke Nederpopalbum uit 1977 is uitgebreid met vijf nummers, waaronder het eerst alleen op single uitgebrachte Rock’n roll. Vier songs waren al die 35 jaar blijven liggen. Ze werden gespeeld door de huidige bezetting, met Lies Schilp en Inge Bonthond, alias de Bombita’s, in plaats van de oorspronkelijke zangeressen.

Na een rondgang door de platenfabriek vertelt Vandenburg hoe de komende theatertournee van Gruppo Sportivo aanleiding was om terug te kijken naar het eerste album. De groep begon indrukwekkend met 10 Mistakes, een plaat die bol stond van muzikale verwijzingen naar het popverleden maar die toch onmiskenbaar werd beïnvloed dor de nieuwe energie van de punk.

„Opeens mocht je weer liedjes met een paar akkoorden maken, na al het ingewikkelde gedoe van de symfonische rock. Onze invloeden varieerden van Zappa tot Ian Dury. De eenvoud van onze muziek kwam aan bij de mensen, want er wordt nog steeds nostalgisch over gedaan. Ik ben er trots op dat 10 Mistakes als een belangrijke plaat wordt beschouwd. Voor ons is deze heruitgave vooral de opmaat voor nieuw materiaal.”

Op de theatertour gaan ze het album integraal uitvoeren, inclusief het nummer Dreamin’ dat bij de tweede persing moest wijken voor de hitsingle Rock’n roll. Tot de bonustracks behoort het nummer This is a normal song. „Het leek me de ultieme uitdaging om een song te schrijven waarin helemaal niets gebeurt”, zegt Vandenburg met zijn typische droge humor.

In zijn teksten beeldde hij zich veelvuldig af als een loser, onhandig in de liefde en bedonderd door zijn manager. Het album vertelt een compleet verhaal, zegt Calicher, zonder meteen van een conceptalbum te willen spreken. „Het mooie van zo’n vinylplaat is de romantiek die er omheen hangt: de teksten die je kunt meelezen en de foto’s die je bekijkt terwijl je naar de muziek luistert. Die romantiek is in het mp3-tijdperk verloren gegaan.”

Alleen de eerste 500 exemplaren verschijnen op het witte vinyl dat gisteren werd geperst. 10 september ligt dit nu al gewilde collectors item (Music On Vinyl/Bertus) in de betere platenwinkels.

    • Jan Vollaard