Te land, ter zee en in de lucht Chinese stijl

Noah's Ark of China, a six-ton (5,443 kg) ball container built by Chinese inventor Yang Zongfu, undergoes a rolling test in Yiwu, Zhejiang province, August 6, 2012. According to local media, Yang spent two years and 1.5 million RMB (235,585 USD) to build this four-metre diameter vessel, which has been tested capable of housing a three-person family and sufficient food for them to live in 10 months. The vessel was designed to protect people inside from external heat, water and external impact. Picture taken August 6, 2012. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Noah's Ark of China, a six-ton (5,443 kg) ball container built by Chinese inventor Yang Zongfu, undergoes a rolling test in Yiwu, Zhejiang province, August 6, 2012. According to local media, Yang spent two years and 1.5 million RMB (235,585 USD) to build this four-metre diameter vessel, which has been tested capable of housing a three-person family and sufficient food for them to live in 10 months. The vessel was designed to protect people inside from external heat, water and external impact. Picture taken August 6, 2012. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

Het is groot, het is rond en het stuitert op de grond. Te land, ter zee en in de lucht Chinese stijl.

Maar dit gele gevaarte – toepasselijk de Ark van Noach genoemd – zou je leven kunnen redden bij een nucleaire meltdown, een natuurramp of extreme temperaturen. De bal is een uitvinding van de Chinese zakenman Yang Zongfu. Hij is twee jaar bezig geweest met het project, en stak er omgerekend 190.000 euro in. Er zouden drie mensen in de bal kunnen leven en er kan voor tien maanden voedsel in worden opgeslagen.

Deze week deed de uitvinder een test in Yiwu, in de provincie Zhejiang, in het oosten van China. Honderden belangstellenden kwamen kijken bij de testdag van de 5.443 kilo zware bal, die een diameter heeft van vier meter.

Het volgende testparcours moest worden afgelegd: de bal rolde van een 50 meter hoge heuvel, ging vervolgens dóór een stenen muurtje en plonsde uiteindelijk in een klein meertje. En daar ging het fout. De deur van de bal schoot open op het moment dat hij in het water landde.

Uitvinder Yang had gezegd dat de bal temperaturen tot 1.700 graden Celsius zou kunnen weerstaan. Dus volgde er ook een brandtest. Daarvoor zette Yang een kleine replica in in brand. De test slaagde: een ijslolly overleefde het vuur.

Yang hield aan de tests een kleine verwonding over: bij het omlaag rollen liep hij een snee in zijn kin op.