Syrische oorlog wordt ook op de buis gevoerd

None

Met tanks hebben Syrische troepen in de nacht van dinsdag op woensdag de eigen orde weer hersteld in de wijk Salaheddin van de stad Aleppo. Dat maakte een woordvoerder van de Syrische president Bashar al-Assad gisteren bekend. Al Jazeera wist gisteravond overtuigend aan te tonen dat die lezing niet klopt. Verslaggeefster Anita McNaught liet de kapot geschoten buurten van de stad zien. Op elke hoek van de verkruimelde buurt staan nog steeds opstandelingen van het Vrije Syrische Leger. McNaught, voorzien van een enorme microfoon en een kogelwerend vest, toonde goeddeels verlaten straten. Dappere vrouw, uitstekende journalist.

Twintigduizend soldaten van het regeringsleger zouden op het punt staan de stad aan te vallen. Maar een naar de opstandelingen overgelopen kapitein van het Syrische leger vertelde McNaught dat het zijn voormalige collega’s ontbreekt aan de wil om door te vechten. „Het leger is zwak.”

Door de aanhoudende gevechten raken ziekenhuizen overbelast. Een Al Jazeera-team onder leiding van verslaggever Andrew Simmons filmde hoe ze zelf assisteren bij het bieden van hulp aan gewonden in de wijk Al Atareb in Aleppo. Martin Chulov, journalist van dagblad The Guardian, doet twitterend verslag uit Aleppo. Ook hij meldt veel bombardementen.

De wreedheden komen trouwens van twee kanten, verzekerde Ole Solvang in Nieuwsuur. Hij deed namens Human Rights Watch onderzoek naar de situatie in Syrië. De filmpjes die op YouTube verschijnen en waarop te zien is hoe soldaten van het Syrische leger – dikke mannen in onderbroek – geslagen en vermoord worden „baren steeds meer zorgen”, aldus Solvang. Hij sprak de hoop uit dat Nederland aandringt op een rol van het Internationale Strafhof in Den Haag bij het onderzoek naar oorlogsmisdrijven in en rond Aleppo.

De oorlog op het Syrische slagveld wordt trouwens ook op de buis voortgezet. Op Russia Today (RT), de Engelstalige Russische zender met „een Russische kijk op het wereldnieuws”, verscheen een Amerikaanse militaire deskundige die voorspelde dat het regeringsleger heel verstandig bezig is Aleppo af te sluiten. De stad zal niet worden vernietigd want dat is niet in het belang van Syrië.

RT ging verder in op de claim van de rebellen dat ze de Russische generaal Vladimir Kuzheyev hebben gedood. Ook dat blijkt niet geheel correct. De zender toonde de gepensioneerde generaal, lachend en zwaaiend in veilig Moskou.

Marcel Haenen vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Marcel Haenen