Spoorboekje Spelen dag 13: medaillekansen bij atletiek, dressuur en beachvolleybal

Churandy Martina hoopt vanavond in de finale van de 200 meter op de medaille. Foto AP / Sergey Ponomarev

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 13, weer veel medaillekansen voor Nederland, bij het atletiek, de dressuur en het beachvolleybal. En de hockeymannen spelen ook nog hun halve finale.

Nadat de hockeysters zich gisteravond na een thriller tegen Nieuw-Zeeland wisten te plaatsen voor de olympische finale van morgen, is het vanavond de beurt aan de hockeymannen. De ploeg van bondsoach Paul van Ass ging, net als de vrouwenploeg, zonder puntverlies door naar de laatste vier. Afgelopen dinsdag was Oranje nog met 4-2 te sterk voor Zuid-Korea. In de halve eindstrijd wacht vanavond om negen uur gastland Groot-Brittannië, dat achter Australië tweede werd in groep A.

‘Flamboyante Van Ass heeft critici de mond gesnoerd’

Van de hockeymannen, die in Peking dramatisch vierde werden, was voorafgaand aan deze Spelen niet heel veel verwacht. Bondscoach Van Ass kreeg het afgelopen jaar veel kritiek op zijn keiharde en confronterende selectiebeleid. Zo deinsde Van Ass er niet voor terug om routiniers als Taeke Taekema uit de selectie te zetten als hun fitness, of hun bijdrage aan het spel dat Van Ass voor ogen heeft, hem niet bevielen. Met de probleemloze plaatsing voor de halve finales heeft Van Ass zijn critici de mond gesnoerd, schreef onze sportredacteur Rob Schoof dinsdag in NRC Handelsblad:

“Inmiddels kan niemand meer ontkennen dat de flamboyante coach een vermoeid ogende, plichtmatig hockeyende ploeg, die pijnlijk achterop was geraakt bij de toplanden Australië en Duitsland, in twee jaar tijd heeft omgetoverd tot een energieke, topfitte, moderne hockeyploeg. En op de resultaten is niets af te dingen, getuige de maximale score van vijftien punten uit vijf wedstrijden.”

‘Het doel was een medaille, maar de droom is goud’

Op het spel van de hockeymannen in Londen is heus nog wel wat aan te merken. Zo speelde Nederland in het laatste groepsduel met Zuid-Korea niet geweldig en profiteerde België en India eerder al van slordigheden in de Nederlandse defensie. Maar vanavond tegen de Britten zal het er pas echt om gaan, zei Robert van der Horst dinsdag in NRC:

“Het begint nu helemaal opnieuw. Het doel was een medaille, en de droom is goud. We zitten er nu zo dichtbij – de halve finale wordt dé wedstrijd. Vijftien punten staat goed, het ziet er fris uit. We kijken met vertrouwen vooruit.”

Aanvoerder Floris Evers in de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Foto Reuters / Chris HelgrenAanvoerder Floris Evers in de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Foto Reuters / Chris Helgren

Tweede gouden triomf voor Usain Bolt?

In het olympisch stadion zullen de ogen van de wereld vanavond weer gericht zijn op Usain Bolt. Even voor tien uur loopt de Jamaicaan de finale van de 200 meter. Als Bolt vanavond wint en dat zaterdagavond ook doet met zijn rappe landgenoten op de 4 x 100 meter, pakt hij net als vier jaar geleden in Peking drie gouden medailles. En zal zijn sterrenstatus alleen maar nog maar meer groeien.

Voorafgaand aan deze Spelen waren er nog twijfels over Bolt. Zo verloor hij eind juni tijdens de Jamaicaanse trials van landgenoot Yohan Blake, zijn trainingsmaatje. Het ging niet allemaal niet meer zo soepel als de afgelopen jaren. Maar afgelopen zondag nam Bolt in de finale van de 100 meter alle twijfels weg. Als een vorst betrad hij de baan, die hij na 41 reuzenpassen wederom als een alleenheerser verliet. En hij won. In een historische race. Zeven van de acht atleten, onder wie de Nederlander Churandy Martina, finishten onder de tien seconden.

Vanavond moet Bolt zijn tweede goud van deze Spelen pakken. Gisteren won hij zijn halve finalerace met twee vingers in z’n neus. In Peking liep Bolt in de finale van de 200 meter een nieuw wereldrecord van 19,30 seconden. Dat was twee honderdste sneller dan het destijds twaalf jaar oude wereldrecord van Michael Johnson. Grote vraag is of Bolt vanavond in de buurt van zijn wereldrecord kan komen. En of zijn concurrenten, waaronder Blake en de Nederlander Churandy Martina, bij hem in de buurt kunnen komen.

Voor de 28-jarige Martina is de finale van vanavond een bijzondere. De atleet, geboren en getogen op Curaçao, leek vier jaar geleden in Peking zilver te behalen, maar werd gediskwalificeerd omdat hij een bocht had afgesneden. Martina kwam destijds nog uit voor de Nederlandse Antillen. Vanavond hoopt hij, ditmaal gehuld in oranje tenue, stiekem op een medaille. Hij won gisteren de derde halve finale met gemak.

De finale van de 100 meter van afgelopen zondag, met helemaal links winnaar Usain Bolt en helemaal rechts de Nederlander Churandy Martina. Foto AP / Markus SchreiberDe finale van de 100 meter van afgelopen zondag, met helemaal links winnaar Usain Bolt en helemaal rechts de Nederlander Churandy Martina. Foto AP / Markus Schreiber

En verder vandaag…

Amazone Adeline Cornelissen doet vanmiddag op Greenwich Park een gooi naar het goud op de slotdag van de individuele dressuurwedstrijd. Voor Nederland komen ook Edward Gal en drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven nog in de ring, maar het meeste wordt verwacht van Cornelissen met haar paard Parzival. Cornelissen staat na de Grand Prix Special van dinsdag tweede en moet vandaag in de vrije kür (vanaf 13.30 uur) alles geven om de Britse Charlotte Dujardin te verslaan.

Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor spelen om acht uur vanavond hun wedstrijd om het brons. Schuil en Nummerdor werden dinsdagavond in de halve finale verslagen door de Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann. In de strijd om het brons treffen ze vanavond de verliezers van de andere halve finale: Martins Plavins en Janis Smedins uit Letland. Dat koppel kwamen Schuil en Nummerdor ook al tegen in de groepsfase: toen werd het 2-0 voor de Letse beachvolleyballers, maar de Nederlanders waren toen al zeker van een plekje bij de laatste zestien.

Raymon van der Biezen gistermiddag tijdens de plaatsingsronde van de BMX. Foto AP / Christophe EnaRaymon van der Biezen gistermiddag tijdens de plaatsingsronde van de BMX. Foto AP / Christophe Ena

Nog meer Nederlanders in actie vandaag: bij de BMX, het fietscrossen, staan vandaag de kwartfinales op het programma. Van de vier Nederlanders die gisteren in de plaatsingsronde in actie kwamen , maakte Raymon van der Biezen de meeste indruk door zich als snelste van het hele veld te plaatsen voor de laatste acht. Ook Twan van Gendt zette een uitstekende tijd neer en crosst vanmiddag de kwartfinale. De vier kwartfinales worden vanaf vier uur gereden.

Bij de teamsporten vandaag veel halve finales en zelfs al een finale: op Wembley wordt vanavond om 20.45 uur de vrouwenvoetbalfinale tussen de Verenigde Staten en Japan gespeeld. Bij de basketbalvrouwen vanavond de halve finales, met de Amerikaanse titelfavorieten in actie tegen Australië. Ook bij het handbal, volleybal en waterpolo spelen de vrouwenteams vandaag de halve finales.

Bekijk het volledige programma van dag 12 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool