Schutter sikhtempel in VS pleegde zelfmoord

De man die zondag in een sikhtempel in de Amerikaanse staat Wisconsin zes mensen doodschoot pleegde na de schietpartij zelfmoord.

Milwaukee. Niet politiekogels, maar zelfmoord is de reden dat Wade Michael Page de schietpartij in een sikhtempel niet overleefde. Dat heeft de FBI gisteren bekendgemaakt.

Eerder werd gezegd dat schoten van toegesnelde politieagenten de 40-jarige Wade Michael Page fataal waren geworden. Page werd zondag wel getroffen door kogels van agenten, maar het fatale schot vuurde hij zelf af. FBI-agent Teresa Carlson zei op een persconferentie dat Page’s motief nog onduidelijk is.

De gewapende man liep dit weekend een sikh-tempel van de kleine sikh-gemeenschap in de staat Wisconsin binnen en opende het vuur in de keuken, waar voedsel werd bereid voor de dienst. Hij schoot zes mensen dood en verwondde twee sikhs en een politieagent.

Sikhs worden in Amerika vaak voor moslims aangezien. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is het geweld tegen hen toegenomen. In de VS wonen ongeveer 500.000 aanhangers van het geloof, dat in India ontstond.

Wade Michael Page is een oud-militair. Vanaf 1992 was hij in dienst van het leger, in 1998 kreeg hij oneervol ontslag wegens ‘patronen van wangedrag’, waaronder dronkenschap onder diensttijd. Page werd voor het laatst gestationeerd op Fort Bragg in de staat North Carolina waar hij werkte als specialist van ‘psychologische operaties’. AP