Sarkozy: doe in Syrië net als ik in Libië

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy roept op tot „veel harder” internationaal optreden tegen president Assad in Syrië. De crisis in Syrië vertoont „grote overeenkomsten” met de Libische crisis van 2011, schrijft hij in een gezamenlijke verklaring met een leidende Syrische oppositiepoliticus, Abdulbaset Sieda, die hij gisteren telefonisch sprak. Sarkozy speelde vorig jaar een leidende rol in het NAVO-ingrijpen in Libië.

Partijgenoten van Sarkozy komen vanmorgen met kritiek op Sarkozy’s opvolger, president François Hollande, die zijn vakantie zou moeten onderbreken en zich aan het hoofd stellen van een coalitie tegen Assad.

Het is voor het eerst sinds zijn aftreden in mei dat Sarkozy zich mengt in het werk van zijn opvolger. Dat is ongebruikelijk in Frankrijk en leidt tot kritiek. „Niet wat je van een oud-president zou mogen verwachten”, oordeelde minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

Hollande heeft militair ingrijpen in Syrië niet uitgesloten, maar is voorzichtig. Le Figaro, de krant die Sarkozy tijdens zijn regeerperiode door dik en dun steunde, noemt diens uitspraken „de echo van een breed gedragen gevoel van frustratie”. Evenwel onderstreepte de krant dat de situatie in Syrië onvergelijkbaar is met die destijds in Libië.

De linkse schrijver Bernard-Henri Lévy – met Sarkozy zelfverklaard vader van ‘Libië’ – zei eerder al „teleurgesteld” te zijn in Hollande.

In Syrië zelf gaan gevechten door tussen regeringstroepen en rebellen in de noordelijke miljoenenstad Aleppo. Rebellen zeiden een deel van de wijk Salaheddin te hebben heroverd, waaruit zij gisteren waren verdreven. Het leger beschoot diverse wijken van de stad en dorpen in de omgeving, aldus rebellen. Volgens oppositiecijfers weerden gisteren in het hele land 167 mensen in de strijd gedood, 95 burgers, 54 militairen en 18 rebellen. Maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging.