Romantiek vlak voor het eind van de wereld

Seeking a Friend for the End of the World

Regie: Lorene Scafaria. In: 17 bioscopen. ****

Dat de ondergang van de wereld niet altijd leidt tot sciencefiction of actie bewijst komedie Seeking a Friend for the End of the World. Verzekeringsagent Dodge (Steve Carell) hoort in de auto dat een asteroïde over drie weken de aarde zal vernietigen. De radiocommentator kondigt opgewekt aan hier verslag van te doen, doorbroken door classic rock-nummers. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Carells droge Dodge reageert nauwelijks als zijn vrouw de auto ontvlucht en verdwijnt: zelfs Armageddon zal zijn ingesleten gedragspatronen niet verstoren. Waar anderen heroïne uitproberen of serieel seks bedrijven omdat het toch niet meer uitmaakt, blijft hij onverstoorbaar en onbewogen.

Tot hij met zijn Britse buurmeisje Penny (Keira Knightley) op zoek gaat naar zijn jeugdvriendinnetje. Wanneer zij een gepassioneerde monoloog houdt over de geneugten van vinyl valt Dodge als een blok voor haar: een vrij originele ‘ik word verliefd’-scène.

Het lukt debuterend regisseur Lorene Scafaria, die ook het scenario schreef, heel goed de voorspelbaarheid die je meestal ziet in romantische komedies te vermijden. Veel scènes eindigen met een verrassing en ook ben je nooit helemaal zeker wat het einde precies zal worden.

Scafaria mengt harde humor en absurde momenten met tedere scènes. Enkele daarvan zijn zelfs behoorlijk ontroerend, zoals een bezoek van Dodge aan zijn vader (Martin Sheen), die hij al 25 jaar niet heeft gezien. Heel knap hoe Scafaria hier vet aangezet sentiment weet te vermijden. Het blijft allemaal net zo klein als Carells droge ‘deadpan’-spel.

    • André Waardenburg