Politiek bezorgd om voetbal op tv

Meerdere politieke partijen vrezen dat televisiekijkers de dupe worden van de entree van mediamagnaat Rupert Murdoch in het Nederlandse voetbal. Ze zijn bang voor het verdwijnen van samenvattingen van eredivisiewedstrijden op zondag.

Door de deal verdubbelen voor de clubs de inkomsten uit tv-rechten, naar 80 miljoen euro per jaar voor de komende twaalf jaar. Maar politici vrezen dat de kijker dat moet betalen. „Ik hoop dat de clubs net zo goed voor de kijker zorgen als voor zichzelf”, aldus Kamerlid Haverkamp (CDA). De SP heeft vragen gesteld.

Gisteren werd bekend dat Fox International Channels, onderdeel van Murdochs News Corp, een meerderheidsbelang neemt in Eredivisie Media & Marketing (EMM). Dat exploiteert de uitzendrechten van de clubs. EMM verzorgt zelf de rechtstreekse wedstrijden via het digitale betaalkanaal Eredivisie Live. Het heeft de samenvattingen voor circa 20 miljoen euro per jaar verkocht aan de NOS. Het contract tussen EMM en NOS loopt nog één seizoen. Daarna bepaalt EMM – lees: Murdoch – wie de samenvattingen mag uitzenden. En wanneer. Kamerleden zijn bang dat het vaste voetbal-tv-moment zondagavond zeven uur, verdwijnt. Murdoch wil immers de kosten terugverdienen, zegt SP-Kamerlid Van Dijk. „Dat mag er niet toe leiden dat de samenvattingen worden ingekort of later worden uitgezonden om kijkers naar zijn betaalzender over te laten stappen.” Van Dijk heeft demissionair minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) daarover vragen gesteld.

De minister zal verwijzen naar Europese en Nederlandse wetgeving. De Mediawet en het bijbehorende Mediabesluit bepalen dat de samenvattingen dusdanig maatschappelijk belang hebben dat ze op een open net moeten worden getoond. En niet achter de decoder. Dat kan bij de publieke omroep zijn, of bij een commerciële. De NOS moet niet tot elke prijs de samenvattingsrechten willen bemachtigen, zegt Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD).

News Corp publiceerde gisteren teleurstellende kwartaalcijfers. Murdochs concern leed over de afgelopen drie maanden een netto verlies van ruim 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Dat was bijna geheel te wijten aan de eerder dit jaar aangekondigde splitsing van het concern in een kranten- en boekenuitgeverij en een tv- en entertainmentbedrijf.

Over het gehele boekjaar, dat tot eind juni liep, maakte News Corp nog wel winst: 1,2 miljard dollar. Dat was bijna 60 procent minder dan in boekjaar 2010-2011. De omzet steeg licht tot 33,7 miljard dollar.

Politiek en Murdoch: pagina 28