Personeel haven vaker betrokken bij drugs

Het aantal smokkelzaken in de Rotterdamse haven stijgt. De zeehavenpolitie heeft in de eerste helft van dit jaar al 24 partijen met harddrugs onderschept. In 2011 waren dat er 32, in 2010 werden 8 partijen onderschept. Dat zei de politie gisteren op een persconferentie over de aanhouding van negen drugssmokkelaars.

De verdachten, onder wie vijf medewerkers van een containeroverslagbedrijf, werden twee weken geleden gearresteerd bij een vondst van 188 kilo cocaïne in sporttassen. De tassen zaten verstopt in een container met cacaobonen uit Panama. De drugspartij heeft een totale waarde van zes miljoen euro. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de bankrekeningen van alle arrestanten. Eén van de verdachten is een man uit Panama, de politie vermoedt dat hij de toezichthouder was van de drugspartij.

Het OM bemerkt een toename van het aantal zaken waarbij criminelen hulp van ‘binnenuit’ krijgen om drugspartijen te smokkelen. De drugs zitten verstopt in tassen en worden in relatief kleine hoeveelheden per container vervoerd. Bij aankomst halen corrupte havenwerkers de sporttassen uit de schepen, nog voordat de douane de lading kan controleren. Volgens officier van justitie Roger Lambrichts gaat het om „een vorm van criminaliteit die de integriteit van onze samenleving aantast”. Ook in de havens van Antwerpen en Hamburg ziet men deze nieuwe werkwijze van smokkelaars, zegt hij.

Deltalinqs, de ondernemersvereniging van de Rotterdamse havenbedrijven, wil laten onderzoeken of het nodig is om havenmedewerkers beter te screenen. Op dit moment is een verklaring omtrent het gedrag de enige vereiste om in de haven te mogen werken. Daarnaast start Deltalinqs een proef met camerabeveiliging op twee haventerreinen.