Olympisch nieuws

De Nederlandse BMX’ers hebben gisteren indruk gemaakt in de plaatsingsronde. Raymon van der Biezen noteerde, in een deelnemersveld van 32, de snelste tijd in 37,779 seconden. Landgenoot Twan van Gendt kwam achter de Fransman Joris Daudet tot de derde tijd: 38,339. Jelle van Gorkom, die vier maanden geleden nog in een kunstmatig coma werd gehouden na een val, werd 21ste. Bij de vrouwen werd Laura Smulders zesde in een veld van zestien starters. De plaatsingsronde, waarbij alle deelnemers solo het parcours aflegden, bepaalde de indeling van de kwartfinale, die deze middag op het programma zou staan.

470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn gistermiddag in hun tiende race als zesde over de streep gekomen. Dat was beter dan in de ochtendrace, toen ze als twintigste en laatste finishten en daarmee hun kans op goud verloren. De Nederlanders behielden de derde plek in het klassement. Westerhof en Berkhout hebben 53 strafpunten en hebben morgen in de medal race geen kans meer op goud of zilver. Brons is voor hen het hoogst haalbare resultaat.

De gebroeders Sven en Kalle Coster slaagden er niet in zich te plaatsen voor de medal race in het 470-zeilen. Ze eindigden met 105 punten als twaalfde in het klassement. De Australiërs Mathew Belcher en Malcolm Page gaan met de Britten Luke Patience en Stuart Bithel strijden om de titel .

Voor Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning is het olympisch avontuur ten einde. De Nederlandse matchracers werden gisteren in de kwartfinales uitgeschakeld door Australië, de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Aussies wonnen race drie en vier en kwamen daarmee op 3-1. De vierde manche in de best-of-fiveserie begonlater, omdat het niet hard genoeg waaide.

Nathan Outteridge en Iain Jensen uit Australië zijn in de 49-klasse zeilen vandoor gegaan met de gouden medaille. Ze stonden na vijftien reguliere races al fier bovenaan, en finishten in de ‘medal race’ als vierde. De deelnemers van Nieuw-Zeeland pakten het zilver, Denemarken eindigde als derde.

Spanje heeft op de eerste dag van het taekwondotoernooi succes geboekt. Joel Gonzalez won goud bij de mannen in de klasse tot 58 kilogram. Landgenote Brigitte Yague won zilver in de klasse tot 49 kilogram. Gonzalez, de nummer één van de wereld, versloeg in de finale Dae-hoon Lee uit Zuid-Korea.

Japan won twee keer goud bij het vrij worstelen. Hitomi Obara won in de klasse tot 48 kilogram, terwijl landgenote Kaori Icho zegevierde in de klasse tot 63 kilogram.

De Noor Eirik Verås Larsen heeft gisteren goud gewonnen bij het kanovaren. In Eton deed Larsen dat in de K1-klasse. Hij won op dat onderdeel in Athene ook al goud. Vier jaar geleden moest hij in Peking genoegen nemen met zilver. Larsen bleef op de kilometer de Canadees Adam van Koeverden en Max Hoff uit Duitsland voor.

De Duitser Sebastian Brendel won bij het kanovaren goud in de C1-klasse. Hij kreeg bij het solokanoën, waar de atleten op een knie zitten en een peddel met slechts een blad gebruiken, tegenstand van de Spanjaard David Cal Figueroa. Hij gaf uiteindelijk bijna een seconde toe. Het brons was hier voor Mark Oldershaw uit Canada.