Olympisch nieuws

De Nederlandse fietscrossers hebben gisteren op de Olympische Spelen indruk gemaakt in de plaatsingsronde. Raymon van der Biezen reed in een deelnemersveld van 32 de snelste tijd (37,779 seconden). Landgenoot Twan van Gendt kwam achter de Fransman Joris Daudet tot de derde tijd: 38,339. De derde Nederlandse deelnemer, Jelle van Gorkom, werd 21ste. De plaatsingsronde, waarbij alle 32 deelnemers solo het parcours aflegden, bepaalt de indeling van de kwartfinales, die vandaag op het programma staan.

Bij de vrouwen plaatste fietscrosser Laura Smulders zich als zesde voor de halve eindstrijd. In de plaatsingsronde legde ze het parcours af in 39,420 seconden. Morgen start Smulders in de halve finale. Als ze daar bij de eerste vier van acht rijdsters eindigt, rijdt ze dezelfde dag nog de finale.

470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan na de twee races van gisteren derde in het algemeen klassement. Goud of zilver lijkt uitgesloten voor het Nederlandse duo. In de tiende race kwamen ze als zesde over de streep. Eerder op de dag waren ze in de negende race nog teleurstellend als twintigste en laatste gefinisht. De nummer vier in het algemeen klassement, Frankrijk, heeft maar drie punten achterstand op het Nederlandse duo. Morgen is de medal race, die beslissend zal zijn in de 470-klasse.

Het Nederlandse matchraceteam is gisteren door Australië uitgeschakeld. Zeilsters Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning verloren gisteren de vierde race van de kwartfinale van de Australiërs, die daardoor op een beslissende 3-1 voorsprong kwam in de best-of-five-serie.

In navolging van de vrouwen hebben gisteren ook de Chinese mannen de olympische landenwedstrijd bij het tafeltennis gewonnen. In de finale werd er met 3-0 gewonnen van Zuid-Korea. Maandag versloegen de vrouwen Japan al met dezelfde cijfers.

Richard Schuil (39) kan nog altijd de tweede volleyballer worden die een olympische medaille wint in de zaal en het zand. Na de gouden medaille in de zaal in 1996 kan hij nu brons winnen in het beachvolleybal. Schuil verloor dinsdagnacht met Reinder Nummerdor in de halve finale in de stromende regen kansloos van de Duitsers Jonas Reckermann en Julius Brink (21-14 en 21-16). Vanavond om 20.00 uur speelt het Nederlandse duo om het brons tegen Janis Smedins en Martins Plavins uit Letland. Schuil en Nummerdor verloren in de laatste groepswedstrijd van dat duo, al stond er toen niets op het spel.