Offensief leger Egypte in Sinaï

Na aanslagen op Egyptische grenswachten in de Sinaï, kwam het leger gisteren in actie en ontsloeg president Morsi zijn inlichtingenchef.

Rotterdam. Voor het eerst sinds de Egyptische oorlog met Israël van 1973 voerden Egyptische gevechtsvliegtuigen gisteren beschietingen uit in het gebied. Doelwit waren moslimextremisten die drie dagen na een bloedige aanval op Egyptische grenswachten bij Rafah een serie controleposten en een cementfabriek in en rond het naburige Al-Arish hadden aangevallen.

Als onderdeel van de Egyptische legeroperatie trokken troepen het dorp Al-Toumah bij het stadje Sheikh Zuwaid binnen. Bij de gecombineerde lucht- en grondaanvallen werden volgens Egyptische bronnen „20 terroristen” gedood.

Zondag vonden zestien Egyptische grenswachten de dood toen volgens Egyptische media 35 extremisten hen bij het breken van de vasten aanvielen. Acht van de daders werden op hun beurt bij een Israëlische luchtaanval gedood nadat ze in een gekaapt pantservoertuig Israël waren binnengedrongen.

De emoties liepen woensdag hoog op bij de begrafenis van de grenswachten, die veranderde in een demonstratie voor het leger en tegen de Moslimbroederschap. President Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, had zullen komen maar verscheen niet. Premier Kandil, die formeel geen lid is van de fundamentalistische organisatie maar er wel dichtbij staat, werd met schoenen bekogeld.

Gisteren gingen ook in Al-Arish mensen de straat op om het leger te steunen, maar ook om betere bescherming te eisen. De Sinaï is jarenlang verwaarloosd door de regering in Kairo en dat heeft criminaliteit – met name drugshandel en mensensmokkel – en extremisme in de hand gewerkt. De Sinaï is ook het gebied waar in 2004 en 2005 bloedige aanslagen werden gepleegd op hotels en waar de afgelopen jaren regelmatig de gaspijpleiding naar Israël werd opgeblazen tot zij eerder dit jaar door Kairo werd gesloten. In de onrustige periode na de val van Mubarak in februari vorig jaar is de Sinaï verder aan zijn lot overgelaten.

President Morsi liet gisteren weten er alles aan te doen om het gebied weer veilig te maken. Hij heeft zijn inlichtingenchef en de gouverneur van Noord-Sinaï ontslagen. NRC