Of een ram die het het liefst met rammen doet, homoseksueel is?

Er zijn rammen die het liefst met andere rammen paren. In een wei met keus uit ooien en rammen, bestijgen en penetreren ze hun seksegenoten en negeren ze vrouwelijke schapen. Deze ‘man-georiënteerde’ rammen hebben een andere oestrogeenhuishouding in hun hersenen dan andere schapen. En een deel van hun hypothalamus is kleiner dan in ooi-georiënteerde schapen. Dat alles vatten twee Amerikaanse onderzoekers in 2007 samen in een overzichtsartikel in Hormones and Behavior.

Krijgt u nu de neiging om dit schapengedrag ‘ homoseksueel’ te noemen? Niet doen, want dat is „schadelijk”, vinden de biologen Andrew Barron uit Sydney en Mark Brown uit Londen. In een opiniestuk in Nature keren ze zich vandaag tegen de pers die dierlijk homoseksueel gedrag „al te simpel” naar mensen vertaalt. Ze inventariseerden nieuwsberichten over dit rammenrelaas en tien andere wetenschappelijke publicaties over seksuele oriëntatie van dieren (van meelkevers tot albatrossen).

Krantenkoppen als Brokeback Mutton of zelfs het kalme Gay sheep may help explain biology of homosexuals kunnen echt niet, vinden Brown en Barron. Ze „suggereren dat homoseksualiteit een ziekte is” en geven een verkeerde voorstelling van zaken: „De term gay hoort bij menselijke seksualiteit.” Amerikaanse schapenbiologen leken zelf het probleem niet te zien. Verschillen in de hypothalamus bestaan ook tussen heteroseksuele en homoseksuele (mensen)mannen, benadrukten ze.