‘Murdoch wil samenvattingen op zondag zeven uur houden’

De samenvattingen van de Eredivisie komen volgend jaar opnieuw op de markt. FOX zegt tevreden te zijn met het huidige uitzendtijdstip van zeven uur. Foto NRC / Bas Czerwinski

Voetballiefhebbers kunnen de komende jaren waarschijnlijk gewoon om zeven uur ‘s avonds met het bord op schoot naar de samenvattingen van de Eredivisie blijven kijken. Dat zegt een woordvoerder van Rupert Murdoch’s FOX, de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van Eredivisie Live, vanochtend in De Telegraaf.

Eredivisie CV bevestigde gisteren dat Murdoch de live-uitzendrechten van de wedstrijden in de Eredivisie heeft gekocht voor een bedrag van ruim één miljard euro. De overeenkomst is lucratief voor de clubs, die de helft van hun 70 procent aandelen in Eredivisie Live inleverden en vanaf volgend seizoen zestig miljoen euro te verdelen hebben. De verwachting is dat voetballiefhebbers meer zullen moeten gaan betalen voor het kijken van livewedstrijden.

FOX: wij willen niet iets veranderen wat goed is

Wat de overeenkomst betekende voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt, is nog niet duidelijk. De omroep heeft de rechten voor de hoogtepunten van de wedstrijden nog tot en met dit seizoen, maar daarna komt het pakket samenvattingen weer vrij. Raymond van der Vliet van FOX TV zegt vanochtend in De Telegraaf dat Murdoch in principe niet veel aan het uitzendtijdstip van zeven uur wil veranderen:

“Zonder erop vooruit te lopen, kijken wij naar het totaalplaatje van de biedingen, maar er moeten wel heel goede argumenten zijn om ‘zeven uur met het bord op schoot’ los te laten. Als meerderheidsaandeelhouder willen we niet iets veranderen wat goed is. Zoals de samenvattingen voor nu. Al staan we altijd open voor verbeteringen.”

Of de NOS de partij blijft die de samenvattingen mag verzorgen, is volgens Van der Vliet niet zeker:

“Het pakket samenvattingen komt gewoon op de markt en dan kunnen partijen als NOS, SBS en RTL als zenders op het open net daarop bieden. Maar dat was ook voor onze megadeal het geval.”

‘Samenvattingen komen uiteindelijk toch paar uur later’

Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake zei gisteren in De Telegraaf te verwachten dat de samenvattingen uiteindelijk toch op een later tijdstip zullen worden uitgezonden. De mediawet staat de Eredivisie en FOX toe om die door te schuiven naar maximaal negen uur op de zondagavond. Van den Wall Bake:

“Het wordt een paar uur later. Dat zal nog wel enige commotie geven, maar uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat dit minder gevoelig ligt dan iedereen denkt. Voor iets meer geld krijgt de klant straks een mooie livewedstrijd om zes uur. Dat is ook wat waard.”

Lees ook ons achtergrondartikel over de deal tussen de Eredivisie en Murdoch van onze internetredacteur Jules Seegers.

    • Pim van den Dool