Mosselen uit Oosterschelde zijn veilig - niet vergiftigd door alg

Mosselen in de Oosterschelde zijn niet vergiftigd door alg. Foto Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh

Mosselen in de Oosterschelde mogen weer worden geoogst. Het Productschap Vis had een preventieve maatregel afgekondigd na de vondst van een giftige alg bij Ouwerkerk. Die maatregel is vandaag na onderzoek van het productschap opgeheven, meldt de Veiligheidsregio Zeeland.

Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen doen momenteel ook onderzoek naar de waterkwaliteit. De resultaten daarvan worden op zijn vroegst morgen verwacht.

Gisteren werd het zwemverbod rond de kreek waar een alg (dinoflaggelaat) werd gevonden uitgebreid. Eerst mocht er niet meer gezwommen worden in de Ouwerkerkse Kreek, maar dat werd later uitgebreid tot alle stranden in Ouwerkerk.

Eerder liet de Veiligheidsregio Zeeland al weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er schelpdieren in de handel zijn die ongeschikt zijn voor consumptie.

Vorige week overleed een hond die in de kreek bij Ouwerkerk had gezwommen. In zijn maag werd de giftige alg aangetroffen. De lokale autoriteiten deden daarop een alarm voor een zogeheten Grip 3-rampenscenarion uitgaan.

    • Niels Posthumus