Minder winst voor Aegon door afschrijving op woekerpolissen

Het hoofdkantoor van verzekeraar Aegon in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een lagere winst geboekt. Het bedrijf was de afgelopen drie maanden 265 miljoen euro kwijt aan compensatie voor woekerpolishouders. Exclusief die last boekte Aegon wel een winststijging, blijkt uit de vanochtend gepubliceerde tweedekwartaalcijfers.

De nettowinst van de verzekeraar daalde met 37 procent naar 254 miljoen euro. Het onderliggende resultaat van het bedrijf, dus exclusief de woekerpolisafschrijving, steeg echter met tien procent naar 443 miljoen euro.

Groei in VS weegt niet op tegen daling in Europa

Aegon zag vooral in Amerika de vraag naar pensioenverzekeringen en vermogensbeheer stijgen, schrijft persbureau Novum. Daardoor nam het totale aantal stortingen met 45 procent toe. De verkoop van schade- en zorgverzekeringen steeg met 29 procent naar 187 miljoen euro. Ook die groei was vooral te danken aan de Verenigde Staten.

Alleen de verkoop van levensverzekeringen nam niet toe. De stijging in de Verenigde Staten kon de aanhoudende daling in Nederland en Engeland niet compenseren.

Winstdaling komt na erg sterk eerste kwartaal

De eerste kwartaalcijfers van Aegon waren eind mei nog erg sterk door groei van activiteiten, kostenbesparingen en gunstige financiële markten. Ook toen was de stijging van de winst en omzet vooral te danken aan betere prestaties van de verzekeraar in de Verenigde Staten.

    • Pim van den Dool