Met een hoofddoek rent een atleet niet echt sneller

Een doorbraak bij de Spelen: alle landen, ook Saoedi-Arabië, vaardigen vrouwen af. Strenge, islamitische regels voor kleding zitten hen vooralsnog in de weg.

Saudi Arabia's Sarah Attar competes in the women's 800m heats at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 8, 2012 in London. AFP PHOTO / FRANCK FIFE AFP

Terwijl voortdurend nieuwe kleding wordt ontwikkeld om nog net een fractie van een seconde sneller te gaan, hullen twee Saoedische sporters zich in een islamitisch tenue. Dat een hoofddoek hardloopprestaties niet bevordert, heeft de 19-jarige Sarah Attar aangetoond. De atlete heeft zich gisteren bij de kwalificaties voor de 800 meter hardlopen niet geplaatst voor de volgende ronde. Met 2.44.95 werd ze achtste en bleef ze ver achter op nummer zeven (2.12.56). Met haar tijd was Attar ruim veertig seconden langzamer dan de eerst gekwalificeerde.

De deelname van Attar en haar 16-jarige judoënde landgenote Wojdan Shaherkani, die nog geen anderhalve minuut heeft deelgenomen aan het toernooi, maken van Londen 2012 de eerste editie waarbij elk land vrouwelijke sporters heeft afgevaardigd. Dat ging niet van harte. Eerder berichtte deze krant al dat de zaak zo gevoelig lag dat de Saoedische koning, de kroonprins, de minister van Buitenlandse Zaken en de belangrijkste geestelijken zich over de kwestie hadden gebogen. Lange tijd was het onzeker of de vrouwen mochten deelnemen. Onder internationale druk is het land uiteindelijk akkoord gegaan, al werden strikte eisen gesteld. Zo wenste prins Nawaf din Faisal, de hoogste chef van de Saoedische sport, dat de vrouwen islamistische kleding droegen, begeleid zouden worden door een naaste verwant en dat er een scheiding van seksen gehandhaafd zou worden.

De eisen die Faisal stelde, leidden bijna tot terugtrekking van Shaherkani uit de Spelen. Een hoofddoek zou, volgens de internationale judofederatie, strijdig zijn met de principes en geest van de judosport. Bovendien zou een hoofddoek de sport te gevaarlijk maken. Na overleg tussen officials van het IOC en de Saoedische sportbond is besloten een hoofddoek toch toe te staan.

Op de website van de Spelen vertelt Attar dat de tegenvallende prestaties van haar landgenote en haar niet van belang zijn. „Het is een historisch moment. Ik hoop dat het voor verandering zal zorgen.” De hardloopster beschouwt haar deelname als ‘een grote stap voorwaarts’ voor de vrouwen in Saoedi-Arabië. Of hun sportcarrière daadwerkelijk iets zal veranderen, valt nog te bezien. Het land kent nauwelijks sportfaciliteiten voor vrouwen. Eerder berichtte Trouw dat Shaherkani veel kritiek kreeg vanwege haar deelname aan de Spelen. Ze werd uitgescholden voor ‘hoer’ en verweten dat ze geen representatieve kuise moslimvrouw is.

Attar en Shaherkani wonen beiden niet in Saoedi-Arabië. Attar gaat na het sporttoernooi terug naar Californië. Daar studeert ze en traint ze voor het hardlopen – in een korte broek en tanktop.