Martina teleurstellend vijfde op 200 meter - Bolt wint opnieuw goud

Foto Reuters / David Gray

Churandy Martina heeft geen medaille weten te behalen op de 200 meter. Hij eindigde in de finale als vijfde. Goud, zilver en brons waren alle drie voor Jamaica. Met Usain Bolt als winnaar en Yohan Blake als de nummer twee. Bolt deed 19,32 seconden over de 200 meter.

Bolt won eerder al de 100 meter. Martina werd op die afstand zesde. De 200 meter ligt de Nederlander echter beter. Vooraf werd hij als een kandidaat voor een medaille gezien. Maar het Jamaicaanse trio in de finale was simpelweg te sterk. Want achter Bolt en Blake werd Warren Weir derde.

De 25-jarige Bolt was vier jaar geleden in Beijing al de beste op zowel de 100 als 200 meter. Hij kwam in het olympisch stadion sterk uit de startblokken en hoefde in de laatste meters niet eens voluit te gaan.

De 28-jarige Martina bleef 0,04 verstoken van zijn Nederlands record. Vier jaar geleden kwam hij in Beijing nog als tweede over de finish. De op Curaçao geboren sprinter, toen nog lopend voor de Nederlandse Antillen, werd echter gediskwalificeerd omdat hij met zijn voet buiten de baan was gekomen.

Bolt wint, Martina vijfde:

De reactie van Martina na de race:

Estafettevrouwen naar finale op 4×100 meter

De estafettevrouwen hebben in een Nederlands record de olympische finale bereikt op de 4×100 meter. Kadene Vasell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel snelden donderdagavond in Londen naar een tijd van 42,45 seconden. Tijdens het EK in Helsinki wist hetzelfde team al 42,80 neer te zetten.

De Oranjevrouwen liepen in totaal de vijfde tijd in de eerste ronde. De Verenigde Staten kwamen met 41,64 het best voor de dag. Trinidad en Tobago werd tweede in 42,31. De finale wordt morgen gelopen.

De recordrace van de estafettedames: