KPN ontvangt uit meerdere hoeken biedingen op dochterbedrijf Base

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto NRC / Vincent Mentzel

KPN heeft meerdere biedingen ontvangen op zijn Belgische dochterbedrijf Base. Dat meldt Reuters op basis van diverse anonieme bronnen. Plannen voor de verkoop werden naar buiten gebracht toen America Movil een ongevraagd bod deed op een belang in KPN.

De Persgroep, Telenet en private-equitypartijen Blackstone, Providence en Cinven zouden een bod hebben gedaan op Base. De overnameprijs wordt geraamd op 1,4 tot 1,7 miljard euro.

“KPN zit aan zijn schuldenplafond. Dat bleek in juni tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Het investeert meer om nieuwe Nederlandse klanten te winnen, maar kan dat eigenlijk niet betalen zolang de omzet blijft dalen. Daarom verkoopt KPN buitenlandse onderdelen en schroeft het bedrijf de dividenduitkering van 90 naar 35 cent per aandeel.” - Economieredacteur Mark Hijink, NRC.

Als een grote verrassing komen de namen niet. Eerder al lekte de naam van De Persgroep uit en de markt hield rekening met een bieding van Telenet en interesse uit de hoek van private equity.

De Belgische Persgroep - in Nederland eigenaar van onder meer de Volkskrant, Trouw en het AD - is in het thuisland al actief op de telefoniemarkt via Jim Mobile als virtuele operator op het netwerk van Base. Die activiteit is volgens de Belgische zakenkrant De Tijd erg succesvol. Als De Persgroep Base koopt zou het een ‘echte’ telecomspeler worden.

    • Jules Seegers