Kortkolom buitenland

Oekraïense president keurt taalwet goed

Kiev. President Janoekovitsj van Oekraïne heeft gisteren een wet goedgekeurd die het Russisch als regionale taal erkent. De wet is omstreden onder veel Oekraïners in het westen van het land. Zij vrezen voor ‘russificatie’. Onder de wet moeten mensen zowel in het Oekraïens als in het Russisch terecht kunnen bij openbare instellingen (scholen, ziekenhuizen, gemeentehuizen, rechtbanken). In het oosten, waar Janoekovitsj veel steun geniet, wonen miljoenen Oekraïners die alleen Russisch spreken. Critici spreken van een verkiezingsstunt. In oktober worden parlementsverkiezingen gehouden. (AP)

Nieuwe noodhulp voor Griekenland uitgesteld

Rotterdam. Niet begin september, maar pas begin oktober zal de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds een besluit nemen over een nieuwe noodlening voor Griekenland, ter waarde van 31 miljard euro. Dit meldt de Wall Street Journal. De hele maand september zullen inspecteurs van de trojka in Athene in kaart brengen hoe Griekenland omgaat met de toegezegde bezuinigingen. Volgens EU-functionarissen is dat pas voor 7 miljard van de 11 miljard euro aangekondigde bezuinigingen duidelijk. (NRC)

Morsi ontslaat chef geheime dienst

Kairo. De Egyptische president Morsi heeft gisteren de chef van de geheime dienst ontslagen in verband met de dood, zondag, van 16 grenswachten in de Sinaï bij een aanval door moslimextremisten. De chef had nagelaten maatregelen te nemen na een Israëlische waarschuwing dat een aanval ophanden was. Het ontslag volgde op het begin van een offensief van het leger in de Sinaï, waar criminelen en extremisten min of meer de vrije hand hebben. (AP)

Senaat Brazilië voor positieve discriminatie

Sao Paolo. Federale universiteiten in Brazilië moeten hun studenten een afspiegeling laten zijn van de raciale samenstelling van hun deelstaat. De senaat heeft daartoe dinsdag een voorstel aangenomen. De wet moet de kansen verbeteren van Afro-Brazilianen. Brazilië heeft de grootste zwarte gemeenschap buiten Afrika, maar studenten zijn overwegend blank omdat zij vaker dan Afro-Brazilianen een goede voorbereiding hebben gehad op dure privéscholen. (AP, BBC)

Schutter sikhtempel in VS pleegde zelfmoord

Milwaukee. De man die zondag in een sikhtempel in Wisconsin zes mensen doodschoot, is niet door een politiekogel omgekomen, zoals eerder werd bekendgemaakt, maar schoot zichzelf door het hoofd. Dat meldde de FBI gisteren. Vlak voor zijn zelfmoord was de schutter, Wade Michael Page, door de politie in zijn buik geschoten. De 40-jarige oud-militair speelde in racistische muziekbands en riep op internetfora op tot geweld tegen minderheden. Waarom hij de sikhs uitkoos is onbekend. (AP)

Geweld in Irak eist weer zeker 21 levens

Bagdad. Zeker 21 mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij aanslagen en aanvallen in Irak. Het dodelijkst was een bomaanslag op een shi’itische rouwplechtigheid in het dorp Al-Tanmiya, ten zuiden van Bagdad, waarbij 13 doden vielen. In Baji in het noorden werden acht leden van een familie doodgeschoten. Het geweld wordt toegeschreven aan Al-Qaeda-in-Irak, dat vorige maand een „heilig offensief” tijdens de ramadan aankondigde. De afgelopen negen dagen zijn in totaal 90 doden door geweld gevallen. (AFP)