Kortkolom binnenland

Kamervragen over reactorvat Borssele

Den Haag. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil weten of ook in het reactorvat van de kerncentrale van Borssele scheurtjes zitten. Van Tongeren gaat hierover naar aanleiding van berichten in Belgische media vragen stellen aan Verhagen (Economische Zaken, CDA), kondigde ze gisteren aan. Volgens de berichten kampt reactor drie van de kerncentrale bij het Belgische Doel met scheurtjes in het reactorvat. De problemen komen door smeedfouten van een Nederlandse leverancier, de RDM, die niet meer actief is. Een centrale in het Belgische Tihange en die in Borssele zouden mogelijk met hetzelfde probleem kampen. Wereldwijd zou het Nederlandse bedrijf 21 reactorkuipen hebben gesmeed. De reactor in Doel ligt al een tijdje stil vanwege de problemen met het reactorvat. (Novum)

Gemeenten getroffen door computervirus

Den Bosch. De computernetwerken van vier gemeenten zijn getroffen door een computervirus. Het gaat om Den Bosch, Weert, Venlo en Borsele. In Den Bosch is afgelopen nacht nieuwe software geïnstalleerd. Om zeven uur ’s ochtends was de situatie onder controle. Het netwerk was geïnfecteerd met een Trojaans paard, een ogenschijnlijk onschuldig programma dat door gebruikers zelf wordt geïnstalleerd, waarna onbevoegden van buitenaf kunnen meekijken in de computer, of er virussen op los kunnen laten. Word- en Exceldocumenten zijn beschadigd. In Weert, Borsele en Venlo dook een zelfde soort besmetting op. In deze gemeenten waren de problemen vanmorgen nog niet opgelost. De gemeenten raden hun relaties aan om gisteren gestuurde bestanden niet te openen maar te verwijderen. (NRC)

Ruim duizend biggen dood door branden

Achter-Drempt. Bij een brand in een schuur in het Gelderse Achter-Drempt zijn gisteravond zeker zevenhonderd varkens omgekomen. Het gaat voornamelijk om biggen, meldde de brandweer. Bij de brand kwam asbest vrij, maar volgens de brandweer bleef dat beperkt tot het bedrijfsterrein en is er geen gevaar voor de omgeving. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Gisteren kwamen bij een brand in een schuur in Aalten, zo’n 35 kilometer verderop, ook al driehonderd biggen om. Zo’n driehonderd andere biggen overleefden die brand. (Novum)