Kiwi House in de brand na barbecue

Het Kiwi House, de Nieuw-Zeelandse tegenhanger van het Holland Heineken House, is gisteravond ontruimd omdat een gasbarbecue vlam vatte en explodeerde. Een kok merkte vlak voor de explosie plaatsvond vlammen op rond de barbecue en alarmeerde de aanwezigen. Later deed hij nog pogingen om het vuur te blussen, maar met weinig succes. Circa driehonderd bezoekers moesten worden geëvacueerd.

Londense brandweerlieden waren vlug ter plaatse bij het Kiwi House, in het district King’s Cross van centraal Londen. Het vuur was snel geblust en niemand raakte gewond. De brand en explosie vonden plaats op slechts enkele meters afstand van de plek waar een dag eerder zilveren medaillewinnares kogelstoten Valeria Adams zat – met haar coach, manager en familie.

Het Kiwi House is zwaar beschadigd. De barbecuelocatie had houten wanden en een bladerdak, waardoor het vuur voldoende brandstof had om hevig te woeden. Door de ontstane schade zal het Kiwi House gedurende de rest van de Spelen gesloten blijven. Waar de Nieuw-Zeelandse fans de laatste dagen van het evenement hun sporters kunnen bewonderen en huldigen, is nog niet bekend.

Het Kiwi House is ontstaan naar Nederlands voorbeeld. Het Holland Heineken House bestaat dit jaar twintig jaar. Bij de Zomerspelen van 1992 in Barcelona werd het ‘HHH’ voor het eerst in deze vorm geïntroduceerd, met als doel Nederlandse sporters, fans en andere betrokkenen een plaats te bieden waar ze konden samenkomen om sport te kijken en atleten te huldigen. Intussen hebben veel landen speciale ‘huizen’, verspreid over Londen.

In het Kiwi House zijn onder anderen de roeiers Eric Murray, Hamish Bond en Mahe Drysdale als medaillewinnaars gehuldigd.