Kijken: Russische gelovigen hebben moeite met aansteken poster Madonna

De rechtszaak tegen de leden van de punkband Pussy Riot houdt de gemoederen in Rusland flink bezig. Zo stak een groep orthodoxe gelovigen gisteren een poster van Madonna in brand vanwege haar steun aan de omstreden zangeressen.

In onderstaande video is te zien hoe een groepje gelovigen een poster van Madonna in brand steekt bij een rivier in Moskou. Het kost de gelovigen overigens nog flink wat moeite om Madonna ‘aan te steken’. De gelovigen zeggen met de actie te proberen ‘de demonen uit te drijven’.

Wat heeft Madonna volgens de gelovigen misdaan? Ze sprak dinsdag tijdens een concert in Moskou haar steun uit voor de leden van Pussy Riot, die op 21 februari een spontaan concert gaven in de Christus Verlosserskathedraal om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

Madonna betuigde de vrouwen van Pussy Riot dinsdag haar steun door tijdens het concert op te roepen tot de vrijlating van de zangeressen, tegen wie dinsdag drie jaar gevangenisstraf werd geëist voor het "beledigen van gelovigen". Madonna verscheen op het podium met 'Pussy Riot' op haar rug geschreven. Het publiek in Moskou reageerde met gejuich en applaus op Madonna's steunbetuiging aan Pussy Riot.

De orthodoxe gelovigen noemen de actie van Madonna "blasfemie". Ze zeggen in de video niets tegen de persoon van Madonna te hebben, maar wel tegen de "heiligschennis" die ze met haar steunbetuiging aan Pussy Riot zou plegen. De leider van de groep, Leonid Simonovich, zegt in het filmpje dat Madonna naar de hel gaat door haar "walgelijke" optreden vol "zwarte magie". Simonovich belooft alle Madonna's van deze wereld te blijven bevechten.

Bekijk en beluister hieronder de steunbetuiging van Madonna aan Pussy Riot:

    • Pim van den Dool