Kijk uit voor Katie Taylor

Letten jullie vanavond om 17.45 uur op Katie Taylor? Ze is Ierlands hoop op goud. Ze is 26, viervoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen. En ze bokst. Vier jaar geleden was ze er nog niet bij tijdens de Spelen. Geen enkele vrouwelijke bokser; het was de laatste discipline waaraan alleen mannen deelnamen. Maar mede dankzij

Letten jullie vanavond om 17.45 uur op Katie Taylor? Ze is Ierlands hoop op goud. Ze is 26, viervoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen. En ze bokst.

Katie Taylor

Katie Taylor. Foto ReutersKatie Taylor. Foto Reuters

Vier jaar geleden was ze er nog niet bij tijdens de Spelen. Geen enkele vrouwelijke bokser; het was de laatste discipline waaraan alleen mannen deelnamen. Maar mede dankzij lichtgewicht Taylor is het vrouwenboksen nu een echte olympische sport.

Haar deelname past in de olympische traditie van de Ieren. De eerste sport waar de republiek na haar onafhankelijkheid aan meedeed bij de Spelen in 1924 was boksen. Twaalf van de 23 medailles die de Ieren sindsdien wonnen, waren bij boksen. Al kwam het meeste goud van kogelslingeraar Pat O’Callaghan in 1928 en 1932, en zwemster Michelle Smith in 1996.

Ierland is ook het eerste land dat speciaal voor boksen een stadion liet bouwen: in 1937 door de Irish Amateur Boxing Association. Het wordt nog steeds gebruikt voor alle nationale wedstrijden. (Voor muziekliefhebbers: U2 kreeg na een optreden in het National Boxing Stadium in 1980 zijn eerste platencontract).

Die Ierse boksliefde vertaalt zich terug in de politiek. Terwijl de regering op alles bezuinigt, kreeg de boksschool in Bray waar Taylor traint dit jaar een eenmalige subsidie van 24.000 euro, zodat ze zich kon voorbereiden op de Spelen. Net niet genoeg om een wc of douche aan te leggen. Die kwamen er pas na een donatie van de eigenaar van een worstenfabriek.

Dankzij Taylor is vrouwenboksen de snelst groeiende sport onder Ierse meisjes geworden. Ching-kou Wu, voorzitter van de World Amateur Boxing Association, noemde haar een rolmodel: „Ze is een erg, erg goede bokser en heeft ook nog eens de juiste sportieve kwaliteiten. Ze is een goed voorbeeld voor de toekomst van het vrouwenboksen.” Gisteren stond Ierland zelfs stil toen ze de halve finale bokste.

Haar vader, tevens haar trainer, hoopt echter dat ze na de Spelen met pensioen gaat, zei hij tegen Ierse media:

„Ze heeft eigenlijk geen leven buiten boksen. Het is zo fysiek, het is moeilijk wat ze doet. Je speelt geen boksen. Je speelt voetbal. Boksen is anders; ze heeft in de afgelopen jaren veel moeten doorstaan.”

Dat zou het Ierse vrouwenvoetbal plezieren. Taylor is ook een meer dan verdienstelijk voetbalspeler, en was geselecteerd voor het nationale elftal. Dat overigens niet meedoet in Londen.

Het is overigens jammer dat ze een Russische treft, en geen Australische. Die had ze zeker knock-out geslagen. Een journalist van de The Age beledigde namelijk met een krantenartikel over Taylor de Ieren zo dat de ambassadeur in Canberra er aan te pas moest komen. Hij schreef onder meer:

,,Eeuwenlang waren het Guinness en whiskey die de Ieren gek maakten, nu is daar slechts een kleine 26-jarige uit Wicklow voor nodig.”

En:

,,Taylor is niet wat je verwacht van een Ierse vrouw, noch is ze omringd door mensen die liever een klap krijgen dan een aardappel.”

Wint ze straks goud? Op haar vijftiende voorspelde ze het zelf al:

    • Titia Ketelaar