Kan ‘ie zich meten met sprintkanon Bolt? Martina hoopt op medaille op 200 meter

Martina gisteravond na het winnen van de derde halve finale op de 200 meter. Foto AFP / Eric Fefferberg

Churandy Martina, geboren en getogen op Curaçao, hoopt vanavond in de finale van de 200 meter, met daarin de Jamaicaanse wereldtoppers Usain Bolt en Yohan Blake, op een medaille. Rasoptimist Martina wil sportieve revanche voor zijn diskwalificatie van vier jaar geleden.

Het zijn de derde Spelen waaraan Churandy Martina (28) meedoet, maar de eerste waarbij hij voor Nederland uitkomt. Nadat de Nederlandse Antillen in 2010 waren opgeheven, was hij als sporter stateloos. Curaçao wordt niet erkend door het IOC en kan daarom niet onder eigen vlag meedoen. Daarom koos Martina vorig jaar voor Nederland, om zeker te zijn van deelname.

Vier jaar geleden in Peking stond Martina, toen nog uitkomend voor de Nederlandse Antillen, ook al in de finale van de 200 meter. Hij leek toen zilver te behalen, maar werd gediskwalificeerd omdat hij een bocht had afgesneden. Alleen daarom al is de finale van vanavond voor Martina een bijzondere.

Martina is naar Londen gekomen om Bolt te verslaan

De grote vraag is of Martina zich vanavond kan meten met de Jamaicaanse sprintkanonnen Usain Bolt en Yohan Blake. Bolt en Blake wonnen gisteren met gemak hun halve finales, net als Martina overigens, die een tijd klokte van 20,17 seconden en daarmee een honderdste sneller was dan Bolt. Wellicht kan Martina zich vanavond optrekken aan de Jamaicaanse favoriet: de Nederlander start achter Bolt in baan vijf en moet in de buurt van het fenomeen blijven om kans te maken op een medaille.

Martina betoonde zich de afgelopen dagen een rasoptimist, die eerder deze week voor de camera’s van de NOS zei dat hij “natuurlijk” naar Londen was gekomen om Bolt te verslaan. Gisteravond was hij, na de halve finales, iets voorzichtiger. Martina zei blij te zijn als hij vanavond een goede race loopt. De halve finale was in ieder geval “makkelijk” gegaan, aldus de sprinter.

http://www.youtube.com/watch?v=8qQMsKu5yRY

Familieleden Martina springen op Curaçao door de woonkamer

De familie van Martina, die woont in Willemstad op Curaçao, leeft erg met de sprinter mee. NRC-verslaggever Emilie van Outeren bracht gisteren een bezoek aan de familie en schrijft daar vanmiddag over in NRC Handelsblad:

“Iedereen in de woonkamer gaat staan als de mannen hun positie op de startblokken innemen. Joelend wordt Churandy aangemoedigd. Zodra hij over de streep is, springt en danst iedereen door de woonkamer.”

Zowel bij de Spelen in Athene als Peking zaten de ouders van Churandy op de tribune. De eerste keer kon dat dankzij een inzamelingsactie van een kennis, de tweede keer op uitnodiging van het lokale telefoonbedrijf dat hun zoon sponsort.

Intussen zijn Gertha Daal en Eric Martina gescheiden. Hij kon niet naar Londen omdat hij niet gemist kan worden op de brandweerkazerne. Zij ging niet “omdat ik niet wil dat hij zich zorgen maakt omdat zijn moeder alleen in Londen is”. Maar vorige week sloeg de twijfel toe: „Hoe dichterbij de Spelen kwamen, hoe meer spijt ik kreeg dat ik het niet had geregeld.” Ze heeft haar zoon een jaar geleden voor het laatst gezien, op Curaçao.

    • Pim van den Dool