'Ieder plan medisch onderzoek openbaar'

Alle voorgenomen medische experimenten met mensen moeten openbaar worden, voordat de eerste behandeling plaatsvindt. Dat staat in een wet die is ingediend in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. En de resultaten moeten binnen een jaar na afloop van het experiment openbaar zijn. Het gaat om alle experimenten waarbij nieuwe pillen of apparaten worden getest.

De wet is bedoeld om proefpersonen beter te beschermen, schrijft Democratisch congreslid Ed Markey die de wet indiende. De redactie van The New England Journal of Medicine schaart zich vierkant achter de wet, in een gisteren online gezet commentaar.

De wet is ook van belang voor Europese onderzoekers omdat alle onderzoek dat wordt gebruikt om een product in de VS op de markt te brengen vooraf openbaar moet zijn. Dat moet een einde maken aan het omzeilen van Amerikaanse regels door onderzoek in het buitenland uit te voeren.

Van veel, vooral grote medicijnenonderzoeken deponeren de onderzoekers al vooraf het protocol in openbare gegevensbanken. Clinicaltrials.gov is een belangrijke Amerikaanse. Dat werd gebruikelijk na een in 2007 in de VS aangenomen wet, en nadat de redacties van de belangrijkste tijdschriften besloten om geen onderzoeksresultaten meer te publiceren van onderzoek zonder vooraf openbaar gemaakt protocol.

Maar nog steeds wordt veel onderzoek niet vooraf geregistreerd. Eerste toedieningen van een nieuw middel aan kleine groepen mensen (fase I onderzoek) en experimenten met apparaten en implantaten werden vaak niet vooraf bekend gemaakt. En mislukkingen, bijvoorbeeld door een giftige bijwerking van een medicijn, werden niet gerapporteerd. Dat kan betekenen dat een andere onderzoeker of industrie het opnieuw gaat proberen, wat schadelijk kan zijn voor de proefpersonen.