Hockeyers vernederen Groot-Brittannië met 9-2 - in finale tegen Duitsland

Mink van der Weerden viert de zoveelste goal van Nederland. Foto AFP / Indranil Mukherjee

De Nederlandse hockeymannen hebben in de halve finale van de Olympische Spelen thuisland Groot-Brittannië een ongekend pak slaag gegeven: 9-2. Bij rust stond Nederland al met maar liefst 4-1 voor. Werkelijk alles lukte bij Nederland. Duitsland wacht nu overmorgen in de finale.

Het is voor het eerst sinds acht jaar dat de Nederlandse mannen in de olympische finale staat. En dat dwong het niet zomaar af. Het Nederlandse team speelde fabelachtig mooi en declasseerde tegenstander Groot-Brittannië op een manier die zelden wordt gezien.

En dat hoewel het allemaal toch niet zo mooi begon. Klaas Vermeulen viel uit met op het oog een gebroken sleutelbeen. Maar een paar minuten later stond het al 2-0 dankzij twee doelpunten van Roderick Weusthof.

‘Bondscoach Van Ass snoert iedereen de mond’

Groot-Brittannië leek nog heel even terug in de wedstrijd te kunnen komen, toen het de 2-1 scoorde uit een strafcorner. Maar nog voor rust bouwde Nederland de voorsprong uit naar 4-1.

Na rust kwam Nederland zelfs al snel op 5-1. De Britten leken de kluts wat kwijt en bij Nederland lukte vanaf dat moment werkelijk alles. Met nog ruim een kwartier te gaan stond het al 8-1 en leken dubbele cijfers in de maak. Zo ver kwam het niet, maar 9-2 blijft 9-2. Bij rust stond Nederland al met maar liefst 4-1 voor. Werkelijk alles lukte bij Nederland. Duitsland wacht nu overmorgen in de finale.”>een ongekende uitslag natuurlijk van de nummer 3 op de wereldranglijst (Nederland) tegen de nummer 4 nota bene (Groot-Brittannië).

NRC-sportverslaggerver vatte het allemaal in een tweet bondig samen:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Eindstand. Nederland-GB 9-2. Wat een hockeyshow. Bondscoach Van Ass snoert iedereen de mond en speelt nu om goud. #os12.
    • Niels Posthumus