Heineken moet gewoon poot stijf houden

Heineken heeft zichzelf getrakteerd op een duizelingwekkende drankwedstrijd in Singapore. Een Thaise biermagnaat en zijn familie hebben het opgenomen tegen de Nederlandse bierbrouwer door een tegenbod uit te brengen op het bod door Heineken van 4,3 miljard dollar op Asia Pacific Breweries (APB), de producent van Tiger bier. De Thaise magnaat biedt 10 procent méér voor een minderheidsbelang. Het lijkt een list om Heineken te dwingen meer te betalen voor het hele bedrijf, maar de Nederlanders kunnen het best hun poot stijf houden.

Biermagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi bezit al een belang van 17 procent in APB door de aankoop van aandelen in het bedrijf zelf én in de tweede aandeelhouder, na Heineken, Fraser & Neave. Heineken biedt aan de 58 procent van APB die het niet in bezit heeft, te kopen voor 50 Singaporese dollar per aandeel.

Dat alleen al zou Charoen in nog geen maand tijd een mooi rendement van 11 procent opleveren. Maar hij wil meer. Door 55 Singaporese dollar per aandeel te bieden voor het belang van 7,3 procent in APB van Fraser & Neave heeft hij de beurskoers van APB omhoog gestuwd, en zijn potentiële winst tot boven de 15 procent. Als Heineken zijn bod evenaart, zou hij 20 procent winst boeken. Op het eerste gezicht lijkt dat een slimme zet.

Maar Heineken heeft ook andere opties. Het concern kan gewoon verder gaan op de ingeslagen weg, de Thai 55 Singaporese dollar per aandeel laten betalen voor het minderheidsbelang en zelf 50 Singaporese dollar kunnen bieden voor de rest. Want de Thai kan moeilijk een bod uitbrengen op het hele bedrijf tegen zo’n hoge koers. Charoen heeft immers zijn eigen bierfirma, ThaiBev, al tot over de oren in de schulden gestoken.

Heineken zou ook van zijn bod af kunnen zien. Het concern heeft dankzij zijn joint-venture met Fraser & Neave toch al de zeggenschap over APB in handen. Behalve het integreren van de winst van het bedrijf in de eigen winst, is het lastig in te zien welk voordeel het bezit van het hele bedrijf feitelijk met zich meebrengt.

Maar nu Heineken eenmaal zo ver is, zal het waarschijnlijk door willen pakken. Wellicht kan Heineken Fraser & Neave ervan te overtuigen het hogere bod af te wijzen om een bod op het hele bedrijf zeker te stellen. Charoen is kwetsbaar. Als Heineken zich uit de biedingsstrijd terugtrekt, kan de koers van APB weer terugzakken naar het niveau van vóór de voorgenomen transactie. Het is niet denkbeeldig dat een knijp zittende Charoen zijn belang dan graag wil verkopen, tegen een fijne korting.

Wayne Arnold

Vertaling Menno Grootveld

    • Wayne Arnold