Heel even verdwijnt Picasso achter een doek

Pablo Picasso weet zo’n veertig jaar na zijn dood nog steeds de gemoederen te verhitten.

Op de luchthaven van Edinburgh, waar in de aankomsthal posters voor een tentoonstelling rond Picasso in de Scottish National Gallery of Modern Art hingen, kwamen klachten binnen, zo meldt de Britse BBC. Want de posters beelden een naakt af: Femme nue dans un fauteuil rouge uit 1932.

Volgens de Schotse krant Daily Record stoorden circa tien passagiers zich aan de afbeelding.

De luchthaven besloot het naakt af te dekken met witte doeken en om een andere poster te vragen bij de makers van de tentoonstelling.

Maar de directeur van de National Gallery, John Leighton, zag niets in dat voorstel. „Het is toch bizar dat allerlei afbeeldingen van vrouwen met meer of minder kleding kunnen worden gebruikt in hedendaagse reclame zonder dat er enig commentaar op komt, maar dat een geschilderd naakt van een van ’s werelds beroemdste kunstenaars als aanstootgevend wordt gezien en het moet worden verwijderd”, stelde hij in een reactie voor de BBC.

De luchthaven maakte daarop een draai van 180 graden en besloot woensdag de poster weer in volle glorie te laten zien. Volgens een woordvoerder was het oorspronkelijke besluit ingegeven door opmerkingen van passagiers, „die wij altijd serieus nemen”. Maar, bij nader inzien, zag het vliegveld in dat het „heel graag de afbeelding wil laten zien”.

Leighton hoopt dat het publiek „het echte werk zal komen bekijken, want het is een vrolijk en liefdevol portret van een van Picasso’s favoriete modellen”.

Het portret van Marie-Thérèse Walter, een minnares van Picasso en moeder van een van zijn dochters, is al sinds 1953 eigendom van Tate Modern in Londen. De expositie in Edinburgh is te zien tot 4 november.