Google betaalt recordboete - 22,5 miljoen voor schending privacy

Foto AFP / Kimihiro Hoshino

Internetbedrijf Google betaalt een recordbedrag van 22,5 miljoen dollar (18,3 miljoen euro) als schikking in een privacyzaak. Volgens de Amerikaanse privacywaakhond, Federal Trade Commission, is het de hoogste boete ooit voor het overtreden van de privacyregels.

Google had een truc bedacht om de Do Not Track-instelling van de Safari-browser op iPhones en iPads te omzeilen. Via de optie ‘Do Not Track’ kunnen surfers aangeven dat ze niet willen worden gevolgd willen door websites waar ze zijn geweest. Zogenaamde cookies van sites worden niet opgeslagen als deze optie is aangezet. Door de gebruikte truc kon Google deze instelling in Safari omzeilen en toch cookies plaatsen op het systeem van de surfers.

En als schikking in een eerdere privacyzaak had nu juist Google beloofd de komende twintig jaar consumenten niet te misleiden over zijn privacybeleid.

Met de cookies kan Google zien welke sites mensen bezoeken. Daardoor kan het bedrijf beter specifieke advertenties verkopen aan klanten. Naast de boete moet Google ook de cookies verwijderen. Het is niet de eerste keer dat Google in opspraak komt door (vermeende) overtreding van privacyregels.

    • Niels Posthumus