FC Twente en Heerenveen door in Europa - Vitesse eruit

FC Twente heeft zich vanavond geplaatst voor de vierde en laatste voorronde van de Europa League. FK Mlada Boleslav werd uit met 0-2 verslagen. Leroy Fer en Nacer Chadli scoorden voor de Tukkers. In de Grolsch Veste hadden de mannen van trainer Steven McClaren ook al met 2-0 gewonnen van de Tsjechen.

Al na negen minuten nam Chadli de twijfel weg over een goed resultaat voor de bezoekers uit Enschede. De aanvaller scoorde met een mooie lob.

Fer verdubbelde in de 31e minuut de voorsprong van Twente. Chadli was nu de aangever. Fer scoorde koppend de 0-2. De Tukkers kwamen geen moment meer in gevaar, waren ook de rest van de tijd de betere ploeg in Mlada Boleslav, maar scoorden niet meer.

FC Twente weet morgen na de loting wie de opponent is in de vierde voorronde van de Europa League.

Vitesse uitgeschakeld in voorronde Europa League

Vitesse speelt dit seizoen niet in de Europa League. De ploeg uit Arnhem verloor vandaag in de derde voorronde thuis van het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink. De Russen waren in Arnhem met 2-0 te sterk. In de heenwedstrijd in Dagestan had Vitesse ook al met die cijfers verloren.

De wedstrijd in het Gelredome verliep ongeveer hetzelfde als het eerste duel tussen beide clubs. Vitesse zocht de aanval en Anzhi beperkte zich in de eerste helft tot tegenhouden en af en toe counteren.

Al snel in de tweede helft sloeg het team van Hiddink toe. Samuel Eto’o kreeg de bal uit een snel genomen vrije trap en met enige hulp van een Vitesse-verdediger werkte de superspits de bal achter keeper Piet Velthuizen.

Vitesse moest na een klein uur spelen ook nog eens met tien man verder nadat Simon Cziommer met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd. Vitesse kreeg ondanks dat nog wel wat kansen, maar de bal wilde er niet in voor de Arnhemmers.

Anzhi sloeg nog wel een keer toe, uit een strafschop. Eto’o schoot in de 84e minuut vanaf de penaltystip onberispelijk raak.

<

Heerenveen verder ondanks nederlaag

Sc Heerenveen heeft de vierde en laatste voorronde van de Europa League bereikt. De ploeg van coach Marco van Basten verloor vandaag weliswaar met 1-0 bij Rapid Boekarest, maar na de 4-0 zege in eigen huis vorige week, konden de Friezen de kleine nederlaag in Roemenië wel hebben.

Heerenveen begon slecht en Rapid scoorde in de 20e minuut uit een door Rajiv van la Parra veroorzaakte strafschop. Een tweede treffer van de thuisclub werd ten onrechte afgekeurd.

Na rust bracht Van Basten Oussama Assaidi in voor Van la Parra, en begon het te draaien bij de Friese ploeg. Heerenveen werd gevaarlijker en Rapid creëerde vrijwel geen kansen meer.

    • Jules Seegers