Een betere wereld begint op het strand

Bouw een windmolen van afval. Die opdracht krijgen strandgasten in Castricum. Het gaat om de boodschap, maar ook om het knutselen.

Nederland, Castricum aan Zee, 08-08-2012. Van 6 tot en met 12 augustus wordt er in Castricum aan Zee een windmolenpark gebouwd op het strand bij Paviljoen Bad Noord. Strandgasten kunnen meebouwen. Het bijzondere is dat de molens van dit windmolenpark worden gebouwd uit strandafval. Onderdeel van het evenement is dat er ook molens gebouwd worden die, op kleine schaal, energie opwekken, bij voorbeeld om lampjes te laten branden. Op die manier worden ook als het donker is de contouren van het park zichtbaar. Het windmolenpark word gerealiseerd door Windkracht1000, en is een onderdeel van een groeiend windmolenpark dat deze zomer door Nederland trekt. Windkracht 1000, een initiatief van de twee Wageningers Floor Verdenius en Robbert Kamphuis, is een reizend strandfestival dat op diverse plaatsen in Nederland samen met het publiek het windmolenpark bouwt. Aan het einde van de zomer wil Windkracht 1000, samen met toevallige strandbezoekers, kunstenaars en energie-experts, 1000 windmolens gebouwd hebben. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Castricum aan Zee, 08-08-2012. Van 6 tot en met 12 augustus wordt er in Castricum aan Zee een windmolenpark gebouwd op het strand bij Paviljoen Bad Noord. Strandgasten kunnen meebouwen. Het bijzondere is dat de molens van dit windmolenpark worden gebouwd uit strandafval. Onderdeel van het evenement is dat er ook molens gebouwd worden die, op kleine schaal, energie opwekken, bij voorbeeld om lampjes te laten branden. Op die manier worden ook als het donker is de contouren van het park zichtbaar. Het windmolenpark word gerealiseerd door Windkracht1000, en is een onderdeel van een groeiend windmolenpark dat deze zomer door Nederland trekt. Windkracht 1000, een initiatief van de twee Wageningers Floor Verdenius en Robbert Kamphuis, is een reizend strandfestival dat op diverse plaatsen in Nederland samen met het publiek het windmolenpark bouwt. Aan het einde van de zomer wil Windkracht 1000, samen met toevallige strandbezoekers, kunstenaars en energie-experts, 1000 windmolens gebouwd hebben. Foto: Olivier Middendorp

Voorbij drukbezochte strandtenten met namen als Zeezicht en Deining ligt een lang stuk leeg strand. Schoon, geen handdoekje met badgast te bekennen. Dan duiken in de verte, midden op het strand, ruim honderd in het zand geprikte windmolentjes op.

Het is het windmolenpark van Windkracht1000, een initiatief van projectmanager Floor Verdenius (50) en beeldend kunstenaar Robbert Kamphuis (48) uit Wageningen. Zij maken deze zomer op verschillende stranden in Nederland windmolens van strandafval. Deze week staan ze op het strand bij Castricum. En strandgasten kunnen mee bouwen aan het windmolenpark.

De gedachte achter het project is simpel, zegt Kamphuis. „Er zijn twee grote problemen in de wereld: de vervuiling van de natuur door afval en het dreigende tekort aan energiebronnen. Door zelf een windmolen te maken, kunnen mensen zien hoe makkelijk het is om afval te recyclen en energie op te wekken.”

Wie een windmolentje wil maken moet eerst op zoek naar afval op het strand. Een stokje en een leeg, plastic flesje of blikje kunnen al genoeg materiaal zijn voor een werkend molentje. Verdenius: „Het strand hier is heel schoon. Soms moeten mensen wat langer zoeken, of bij strandgasten vragen of zij nog afval hebben liggen. Dat is een goed teken, maar het is lang niet overal zo schoon. Er zijn cijfers die aantonen dat er gemiddeld 400 stuks vuilnis liggen per 100 meter strand.”

Oh, een leuk knutselproject voor kinderen, dacht Jetta Starreveld (36) toen ze met haar zoontje tegen het windmolenparkje aanliep. „Ik heb geen moment stilgestaan bij de boodschap hierachter”, zegt ze, zittend in het zand tussen de windmolens met haar zoontje. „Maar nu ik zie dat het ter bevordering van windenergie is, vind ik het extra interessant. Waarom zouden we inderdaad niet wat meer de natuurkrachten gebruiken?”

Dat niet iedereen meteen nadenkt over de achtergrond van het project, vinden de initiatiefnemers niet erg. „We willen absoluut niet preken. Als mensen een leuke dag hebben gehad door zelf iets in elkaar te zetten, is dat ook prima”, zegt Kamphuis terwijl hij wijst naar de mobiele werkplaats die bij het windmolenparkje hoort: een container en twee lange werktafels buiten. In de container staan rekken met afval en het nodige gereedschap.

Het project is ook niet per se een pleidooi voor windenergie, benadrukken initiatiefnemers Kamphuis en Verdenius. „Er zijn veel soorten alternatieve energie, zoals zonne-energie, die ook heel goed werken”, zegt Kamphuis.

    • Yasmina Aboutaleb