Computervirus treft dienstverlening gemeenten Weert, Den Bosch en Borsele

De gemeenten weten nog niet of ze vanochtend de gebruikelijke diensten kunnen verlenen. Foto NRC

Drie gemeenten kampen sinds gisteren met een computervirus dat zich over hun netwerk heeft verspreid. Om verdere verspreiding te komen hebben Weert, Den Bosch, Borsele hun hele computernetwerk moeten afsluiten.

Gisteren lag de dienstverlening aan burgers in de gemeenten vrijwel stil. De gemeenten weten nog niet of ze vanochtend de gebruikelijke diensten kunnen verlenen. Telefonisch zijn ze wel bereikbaar, maar digitaal kan niets worden opgezocht. Weert hoopt in ieder geval in de ochtend weer paspoorten te kunnen verstrekken.

Het virus is volgens de gemeenten een nieuwe versie van een Trojaans paard die nog niet door virusdetectieprogramma’s wordt onderschept. Den Bosch waarschuwt dat personen en organisaties die sinds woensdag bestanden van de gemeente hebben ontvangen ook geïnfecteerd kunnen zijn.

De gemeente raadt aan deze bestanden te verwijderen en als ze al geopend zijn een antivirusprogramma de computer te laten scannen. Met softwareleveranciers is vannacht doorgewerkt met het zoeken naar een oplossing.

Weert waarschuwt dat bestanden verloren zijn gegaan en dat ook sommige programma’s niet meer goed zullen werken. De Limburgse gemeente verwacht dat in de loop van donderdag steeds meer programma’s werken.