Prijspiek op voedselmarkt - ‘brood wordt fors duurder’

De extreme droogte in VS drijft voedselprijzen overal op. Een boer in Kansas toont het beschadigde gewas. Foto Reuters / Jeff Tuttle

Consumenten moeten in september waarschijnlijk meer neertellen voor een brood. Door de droogte in belangrijke landbouwlanden en de daardoor gestegen graanprijs wordt een heel brood maximaal twintig eurocent duurder. Dat voorspelt de branchevereniging voor brood- en banketbakkers, de NBOV, meldt persbureau Novum.

De Verenigde Staten kampen momenteel met een extreme droogte, terwijl het ook in de belangrijke graangebieden Rusland en Oekraïne droger is dan normaal. Daardoor zijn veel oogsten mislukt. Naast de droogte speelt volgens de bakkersvereniging ook speculatie een rol in de hogere graanprijs.

Derde prijspiek in zes jaar na veertig stabiele jaren

Volgens zowel de bakkersvereniging als ABN AMRO is het drie jaar geleden dat er voor het laatst zulke prijsstijgingen te zien waren. Toen vielen de oogsten in Nieuw-Zeeland en Australië tegen, wat ook tot een duurdere boodschappentas leidde.

Na veertig stabiele jaren, is het de de derde extreme prijspiek op de voedselmarkt in zes jaar, schreef economieredacteur Melle Garschagen onlangs in NRC Handelsblad.

“De belangrijkste reden dat de prijzen stijgen is dat er simpelweg meer vraag is naar mais, graan en soja. De wereldbevolking groeit en wordt welvarender. Welvarende mensen eten meer vlees. Meer vlees betekent meer vee. En meer vee eet meer mais, graan en soja. Vooral de snelle groei van China is van belang. China consumeerde vorig jaar 386 procent meer vlees dan in 1980.”

Er is meer vraag, maar tegelijkertijd wordt de voedselproductie beheerst door een klein aantal landen, schrijft Garschagen.

“Als het in één van die landen misgaat, schieten de prijzen omhoog. En dat gebeurt nu.”

Ook andere producten duurder

Als gevolg van de droogte wordt niet alleen brood duurder, voorspelde het economisch bureau van ABN AMRO vorige week (pdf). Supermarkten moeten de hogere grondstofprijzen, ook voor bijvoorbeeld soja, net als bakkers doorberekenen aan de consument, omdat hun winstmarges al onder druk staan, schreven de economen.