Blauwe tv-vogels

Een van de beroemdste tv-vogels is een dode papegaai. Een blauw-gele ara. De Dead Parrot-sketch van Monty Python, vindt zijn oorsprong in een kapotte broodrooster. John Cleese van het Britse humorcollectief uit de jaren 70 schreef een woedende scène over zijn ervaring in de winkel met een kapotte rooster. Beetje saai, vond mede-Python Graham Chapman, waarom maak je er geen papegaai van? In ‘Perplexicon, het abc van de nonsens’ hebben Tysger Boelens en Gerrit Komrij de scène vertaald. Winkelier: ...‘Het Noors blauwtje dut het liefst op zijn rug. Mooi vogeltje, mooie veertjes. […] Klant: ‘Deze papegaai is niet meer. Hij is heen gegaan. Hij blies zijn laatste adem uit en is weer bij zijn schepper. Hij is een wijlen papegaai. […] Hij blies de kraaienmars en kraait nu in het hemels engelenkoor. Dit is een ex-papegaai.’ Veel beroemde tv-vogels, zeker Nederlandse, zijn blauw. Meneer De Uil, hoofdpersoon uit de poppenserie De Fabeltjeskrant, is blauw. Net als Pino, de grote verlegen vogel uit de kinder-tv-serie Sesamstraat. Zijn Amerikaanse broer, Big Bird, is geel. Pino is een zangvogel: hij zong vorig jaar het 35-jaar Sesamstraatlied Vliegen als een vogel, en met André van Duin het duet: M’n achterkant is de mooiste van heel Nederland.