Assad benoemt nieuwe premier - ‘steeds meer sunnieten lopen over’

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vandaag een nieuwe premier benoemd. Foto AP / Sana

De Syrische president Assad heeft zijn minister van Volksgezondheid Wael al-Halki benoemd als nieuwe premier. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA vanmiddag gemeld. Al-Halki is de opvolger van premier Riyad Hijab, die eerder deze week naar de oppositie overliep en Syrië ontvluchtte.

Al-Halki komt uit de zuidelijke provincie Deraa, waar de volksopstand tegen het regime van Assad zeventien maanden geleden begon. Hij was tussen 2000 en 2004 de secretaris-generaal van de regerende Ba’ath-partij in Deraa. Al-Halki vervangt waarnemend premier Omar Ghalawanji, die een paar uur na het overlopen van Hijab werd benoemd. De nieuwe premier is volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants een “appartsjik” en een naaste vertrouweling van Assad.

De premier heeft in Syrië overigens niet heel veel macht. De macht ligt bij Assad en een kring van zijn familieleden en vrienden.

Hijab sloot zich aan bij ‘revolutie van vrijheid’

Premier Hijab liep afgelopen maandag over naar de Syrische oppositie, nog geen twee maanden nadat hij door Assad als nieuwe premier was benoemd. In een verklaring zei Hijab dat hij “het moordende en terroristische regime” wilde verlaten om zich bij ” de revolutie van waardigheid en en vrijheid” aan te sluiten. Gisteren werd officieel bevestigd dat Hijab met zijn familie in buurland Jordanië is aangekomen.

Steeds meer leden sunnitische elite keren regime de rug toe

Premier Hijab is, net als de nieuwe premier Al-Halki, een sunniet, de bevolkingsgroep die een kleine 80 procent uitmaakt van de Syrische bevolking. Vrijwel alle belangrijke deserteurs tot nu toe waren sunniet, waardoor het regime steeds meer op de alawitische minderheid leunt waar president Assad zelf toe behoort, zo schreef Roelants deze week in NRC Handelsblad:

“Inderdaad, de sunnitische elite die Assads pretentie van een nationaal regime waarmaakte, loopt weg. Het bewind wordt langzaam maar zeker tot zijn alawitische kern gereduceerd. Voorzover bekend zijn alle – of in elk geval bijna alle – prominente deserteurs sunnieten, vertegenwoordigers van een kleine 80 procent van de bevolking. Alawieten, een shi’itische minderheidssekte die zo’n 10 procent van de Syriërs omvat, blijven trouw.”

Dat de sunnieten weglopen bij het regime is niet gek omdat de Syrische rebellen de laatste weken aan een opmars bezig zijn. De alawieten vrezen voor een toekomst zonder het regime-Assad, zo schreef Roelants:

“De alawieten waren van oudsher tweederangsburgers in Syrië, en ze hebben van het regime geprofiteerd. Zij hebben dus veel te verliezen, en dat is een goede reden om bij het regime te blijven. Misschien belangrijker is hun groeiende overtuiging, naarmate de opstand radicaliseert, dat op de val van het regime een bloedige afrekening met hun gemeenschap volgt.”

    • Pim van den Dool