Agenda theater

Festival Boulevard

Twee totaal verschillende voorstellingen, met een vergelijkbare thematiek, behoren tot het mooiste van theaterfestival Boulevard. In Spiegel neemt het publiek plaats aan weerszijden van een grote kijkdoos; een horizontale sleuf op ooghoogte biedt zicht op een duister gat. Langzaam manifesteren zich de contouren van een menselijk lichaam, als een hologram; prachtig uitgelicht tegen het donker. Maker Schweigman laat zien hoe de mens zichzelf en zijn begrenzing ontdekt, en die grenzen uiteindelijk overschrijdt. Dat is nodig, maar ook gevaarlijk, en eenzaam. Dat toont ook de voorstelling Haven010 van Walpurgis en ’t Arsenaal, over het lot van de Algerijnse immigrant Mourad. Een voorstelling die afsluit met een ijzersterke troef: een cantate van Bach, gezongen door een koor van asielzoekers. Die ingreep doet alle kritiek verstommen: dit gaat over echte mensen, en die mensen willen vooruit. Mooi hoe beide voorstellingen die onbedwingbare neiging tonen van de mens, die even problematisch is als bewonderenswaardig.

T/m 12/8. festivalboulevard.nl

Het geheugen van water

Theater Delamar verlengt wegens succes zijn zomertheaterproductie Het geheugen van water van Shelagh Stephenson, met Anneke Blok, Pauline Greidanus en Tjitske Reidinga. Een uitstekende komedie door de vaart, het excellente spel en de knapperige teksten. Regisseur Antoine Uitdehaag heeft de drie actrices tot een hoog tempo opgezweept, en dat komt het verbale tikkie-takkie en de lach ten goede.

delamar.nl

Wiener Wald

In de regie van Frances Sanders is Verhalen uit het Weense Woud (1931) van Ödön von Horváth een boosaardig sprookje. Over Marianne, die wordt verstoten door haar vader, en moet overleven tussen andere armoedzaaiers. Moeiteloos zetten de sterke acteurs een berooide samenleving neer. De crisis heerst alom. Gedurfd van Sanders om in het Amsterdamse Bos zo’n somber, actueel stuk te tonen. De parallellen tussen de jaren dertig en nu zijn indringend.

T/m 1/9. bostheater.nl

Parade Amsterdam

Na Rotterdam, Den Haag en Utrecht strijkt rondreizend festival de Parade op 10 augustus weer neer in Amsterdam. Met voorstellingen en optredens van onder andere Ellen ten Damme, Ricky Koole, Ali B. en Jelka van Houten. Nieuwsgierig stemmen de aankondigingen van Stephanie Louwrier, die vorig jaar op de Parade succes boekte met Amazing Grace, en Joke Emmers, die met haar afstudeervoorstelling Damiët dit jaar de ITS Parade Parel won.

T/m 26/8. deparade.nl