Agenda internationaal

Tino Sehgal

De Turbine Hall van de Tate Modern in Londen is elke zomer het domein van een kunstenaar die speciaal voor deze ruimte een werk maakt. Dit jaar is het de beurt aan de Duits-Britse kunstenaar Tino Sehgal, die als eerste geen enkel ding in de hal zette. Zijn kunst is een choreografie van alledaagse gebaren en bewegingen, uitgevoerd door mensen die zich samen niet onderscheiden van de bezoekers van de Tate. Tot een deel van die mensen opeens allemaal tegelijkertijd achteruit begint te lopen, op de grond gaat zitten, met een onzichtbare bal speelt of neuriet.

t/m 27 oktober. Tate Modern, Turbine Hall, Londen. www.tate.org

Zeitlos schön

In C/O Berlin is de tentoonstellingZeitlos schön te zien, over 100 jaar modefotografie zien. Met werk van Man Ray uit het begin van de twintigste eeuw, tot hedendaagse foto’s van Mario Testino. Er hangen zo’n 150 prints en ook de originele tijdschriften worden tentoongesteld.

18 augustus t/m 28 oktober. C/O Berlin. www.co-berlin.info

Cardiff en Miller

Met hun iPhone-audiotour door het Hauptbahnhof van Kassel zorgt het Canadese kunstenaarsduo Janet Cardiff en George Bures Miller deze zomer voor een van de hoogtepunten op de Documenta. Gelijktijdig is in het Britse museum Baltic in Gateshead het geluidswerk The Forty Part Motet van Janet Cardiff te zien. De installatie is een bewerking van een renaissancelied uit 1573 van Thomas Tallis. Uit luidsprekers rondom de toeschouwer klinken veertig verschillende stemmen, waardoor het is alsof je middenin het koor staat.

T/m 14 oktober in Baltic Centre, Gateshead. www.balticmill.com

Ruhrtriennale

De Ruhrtriennale is een internationaal muziek- en kunstfestival in het Duitse Ruhrgebied. Met onder andere muziek van John Cage, theater van Robert Lepage en videokunst van Michal Rovner. 17 aug t/m 30 sept. Duitsland, www.ruhrtriennale.de

Edinburgh Fringe festival

Edinburgh is deze maand één groot festival met duizenden kunstenaars, straatartiesten, acteurs en muzikanten. Kroegen, hotels, restaurants, bioscopen en kerken worden omgebouwd tot theaters, waar kunstenaars en komedianten een gooi doen naar eeuwige roem.

3 t/m 27 augustus. Edinburgh, Schotland. www.edfringe.com