Agenda film

Holy Motors

Een man (Denis Lavant) werkt in een witte stretchlimo een mysterieuze agenda af. Op de achterbank verkleedt hij zich als bankier of bedelaar, ninja of stervende oom, moordenaar of slachtoffer. Het levert een wonderlijk mozaïek van genres en stijlen op: soms animatie, dan videoclip, thriller of filmhuisdrama.

Kauwboy

Vader Ronald en zoon Jojo hebben heel wat uit te vechten. Ze zijn allebei even koppig en weerbarstig. Maar Ronald is nog steeds de vader, en Jojo het kind dat een arm om zich heen nodig heeft, en dat lijken ze soms te vergeten. Voor Jojo wordt dat enigszins verlicht als hij de zorg op zich neemt voor een uit zijn nest gevallen kauw. Kauwboy is zowel impressionistisch als dicht op de huid. Een film waaraan niet valt te ontsnappen.

Seeking a Friend for the End of the World

Verzekeringsagent Dodge (Steve Carell) hoort in de auto dat over drie weken een asteroïde de aarde vernietigt. Waar anderen op zo’n moment heroïne uitproberen of serieel seks bedrijven omdat het toch niet meer uitmaakt, blijft Dodge onverstoorbaar. Tot zijn buurvrouw een gepassioneerde monoloog houdt over de geneugten van vinyl. Het lukt debuterend regisseur Lorene Scafaria heel goed de voorspelbaarheid die je meestal ziet in romantische komedies te vermijden.

Meek’s Cutoff

Ene Meek belooft families met hun smalle huifkarren een snelle weg door het barre landschap van de ‘frontier’, de mythische grens die ooit Amerika in tweeën sneed. Het vertrouwen in hem daalt met de dag. Dan duikt er een indiaan op, de archetypische Ander. Moeten ze hun lot in zijn handen leggen? Ziedaar de ingrediënten voor een mythische strijd die in de weidsheid van het landschap met claustrofobische intensiteit wordt uitgevochten. Tegelijkertijd is de film door en door modern. Met echo’s van xenofobie en materialisme een pijnlijke spiegel voor hedendaagse expansiedrift.