Agenda beeldende kunst

Opnamedatum: 2012-05-25

Valkerij

UNESCO heeft onlangs de traditionele jacht met roofvogels erkend als wereldwijd cultureel erfgoed. Reden voor het Rijksmuseum om prenten uit eigen collectie te tonen over de valkenjacht. Op de tentoonstelling De verlokkingen van de valkerij zijn een dertigtal voorstellingen te zien uit de 15de, 16de en 17de eeuw. De presentatie wordt omlijst door historische voorwerpen van de valkerij uit privécollecties van valkeniers.

t/m 15 oktober. Rijksmuseum, Amsterdam. www.rijksmuseum.nl

Berlinde De Bruyckere en Philippe Vandenberg

Het is dankzij beeldhouwster en tekenaar Berlinde De Bruyckere dat nu voor het eerst in Nederland werk van Philippe Vandenberg te zien is. Op uitnodiging van het museum De Pont in Tilburg heeft De Bruyckere een tentoonstelling samengesteld met werk van zichzelf en werk dat ze uit de nalatenschap van Vandenberg heeft opgediept. Uit duizenden tekeningen en schilderijen koos zij circa tien grote doeken en een veelvoud aan tekeningen en collages. Vandenbergs werk is schetsmatig uit principe, omdat de vorm volgens hem moet overeenstemmen met de inhoud. De Bruyckeres beelden zijn in vergelijking daartoe netjes en bijna lieflijk, ondanks hun pessimistische ondertoon en hun rafelige uiterlijk.

T/m 28 okt. De Pont, Tilburg. www.depont.nl

Escher in Paleis Soestdijk

In Paleis Soestdijk is vanaf 17 augustus een tentoonstelling over de beroemde kunstenaar Escher te zien. Met niet eerder getoonde prenten, schetsboeken, privéfoto’s en brieven

Vanaf 17 aug. Palijs Soestdijk, Baarn. www.escherinhetpaleis.nl

De etende mens

Een visstick in een vitrine en een porseleinen plofkip. De tentoonstelling ‘De Etende Mens’ in het Designhuis in Eindhoven laat bezoekers op een andere wijze naar eten kijken. Met werk van ontwerpers en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er wordt gekieteld en gepreekt, er wordt een beroep gedaan op zowel de zintuigen als het gevoel voor humor en af en toe krijg je een vuistslag in het gezicht.

De Etende Mens t/m 30 sept. in het Designhuis, Eindhoven. www.designhuis.nl.

Painting Canada

In het Groninger Museum is de tentoonstelling Painting Canada – Tom Thomson and the Group of Seven te zien. The Group of Seven was een groep van Canadese kunstenaars die zich lieten inspireren door het landschap van hun land.

T/m 30 sept. Groninger Museum. www.groningermuseum.nl