Adelinde Cornelissen zilver - Charlotte Dujardin wint met monsterscore 90,089

The Netherlands' Adelinde Cornelissen riding Parzival competes in the team Dressage Grand Prix event of the 2012 London Olympics at the Equestrian venue in Greenwich Park, London, August 7, 2012. Cornelissen en Parzival tijdens hun kür tijdens de teamwedstrijd twee dagen geleden. Foto AFP / John MacDougall

De Nederlandse Adelinde Cornelissen heeft met haar paard Parzival zilver gewonnen op het onderdeel dressuur. De 33-jarige amazone deed dat in de fantastische score van 88,196 - maar dat was alsnog niet genoeg voor goud. Anky van Grunsven haalde het podium niet. Zij werd zesde met Salinero, in een score van 82,000.

Cornelissen debuteerde deze Olympische Spelen in Londen. Vier jaar geleden was ze nog reserve van de nationale equipe. Bij haar debuut sleepte Cornelissen dus zowel een zilveren als een bronzen plak in de wacht. Die laatste plak won ze eerder deze week samen met Van Grunsven en Edward Gal in de teamwedstrijd. Gal eindigde met Undercover vandaag als negende.

De andere Nederlandse combinaties vielen dus buiten de prijzen, maar voldeden met een plaats in de top tien wel aan de verwachtingen. Anky van Grunsven sloot haar zevende en vermoedelijk laatste Olympische Spelen tevreden af.

De zilveren kür van Cornelissen:

Goud en brons naar Groot-Brittannië

Cornelissen moest lang geduld hebben voor ze haar kunsten mocht vertonen. De amazone uit Beilen mocht pas als voorlaatste aan haar kür beginnen. Op muziek van Tsjaikovski zette ze een haast foutloze oefening neer en werd daarvoor door de jury beloond met een hoge score. Maar de hoop op goud werd door slotrijdster Dujardin echter alsnog de grond in geboord met een bijna perfecte kür, op een paar haperingen aan het slot na.

Het goud en brons gingen naar Groot-Brittannië. Charlotte Dujardin (90,089) met Valegro won goud. Laura Bechtolsheimer (Mistral) eindigde met een score van 84,339 als derde.

Nederland staat nu in totaal op zestien medailles. Daar komt in ieder geval nog goud of zilver van de hockeyvrouwen bij. Daarmee is de prestatie van vier jaar geleden in Beijing al overtroffen.

De kür van Van grunsven en die van Gal (onder):


    • Niels Posthumus