Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Zwemverbod Zeeuwse kreek uitgebreid

In het Zeeuwse plaatsje Ouwerkerk is een giftige alg aangetroffen. Foto Google Maps

Het zwemverbod rond de Zeeuwse kreek waar een giftige alg werd gevonden is vanmiddag uitgebreid. In eerste instantie mocht er niet meer gezwommen worden in de Ouwerkerkse Kreek, het verbod wordt nu uitgebreid tot alle stranden in Ouwerkerk.

Het verbod is uitgebreid vanwege de veiligheid rondom pompactiviteiten, zo schrijft persbureau Novum. De alg dinoflaggelaat is alleen aangetroffen in het oostelijke deel van de kreek. Water uit de westelijke kreek moet nu direct in de Oosterschelde gepompt worden. Ook zijn er tijdelijke pompen geplaatst om het water op het juiste peil te houden.

Bovendien worden er dammen aangelegd om het oostelijke deel van de kreek in de gemeente Schouwen-Duiveland. Daarnaast worden watermonsters genomen in de Oosterschelde om de verspreiding van de alg vast te stellen.

Ook wordt gecontroleerd of mosselen en andere schelpdieren giftig zijn. Eerder woensdag liet de Veiligheidsregio Zeeland al weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er schelpdieren in de handel zijn die ongeschikt zijn voor consumptie.

Naar verwachting wordt vrijdag de uitkomst bekend van een onderzoek naar de giftigheid van de alg.