Zwakbegaafde man in Texas geëxecuteerd

Marvin Wilson kreeg vannacht de dodelijke injectie. Foto: videostill van NOS

In de Amerikaanse staat Texas is gisteravond de executie op Marvin Wilson voltrokken. De executie is uiterst omstreden, omdat hij zwakbegaafd zou zijn.

Wilson (54) was in 1992 veroordeeld voor de moord op een politie-informant. In 1994 kreeg hij de doodstraf opgelegd. Uit een test uitgevoerd in 2004 bleek dat Wilson beschikt over IQ van 61, terwijl 70 doorgaans als grens wordt gehanteerd om iemand aan te merken als geestelijk gehandicapt. Zijn familie verklaarde dat Wilson moeite had met eenvoudige taken als veters strikken, geld tellen en gras maaien.

In 2002 oordeelde het Hooggerechtshof dat verstandelijke gehandicapten geen doodstraf mogen krijgen. Lokale rechtbanken mogen echter zelf bepalen wanneer iemand wordt aangemerkt als zwakbegaafd. De rechtbank oordeelde in het geval van Wilson dat de uitkomst van de IQ-test onjuist zou kunnen zijn en niet strookte met andere onderzoeken, waaronder een gedragstest. Tijdens zijn proces in 1992 hadden Wilsons advocaten zijn geestelijke gesteldheid niet aangevoerd als verzachtende omstandigheid.

Het Hooggerechtshof in de VS wees een gratieverzoek van Wilson op het laatste moment af. Nog geen twee uur later, om 01.00 uur Nederlandse tijd, werd Wilson geëxecuteerd. Veertien minuten na het toedienen van de dodelijke injectie in de staatsgevangenis in Huntsville werd Wilson dood verklaard.

Forensisch psycholoog Ernst Ameling legt in het onderstaande NOS-filmpje uit dat de intellectuele capaciteiten van iemand met een IQ van 61 vergelijkbaar zijn met die van een kind van acht. “Wij zouden zo iemand nooit volledig toerekeningsvatbaar verklaren.”

    • Eva de Valk