Zetel in Kenia: 2.400 euro

De duurste parlementszetels in het Gemenebest zijn het volgens sommigen. Kenia heeft zijn parlement laten renoveren en vooral over de stoelen is veel te doen. 2.400 euro per stuk kosten ze.

Maar dan zit je als parlementariër wel op vijftig kilo zware, vuurvaste, rood lederen zetels, waarin een elektronisch stemsysteem is ingebouwd. De verbouwing kostte in totaal 9,7 miljoen euro.

Keniaanse parlementariërs staan er om bekend dat zij zichzelf regelmatig verwennen. Hun maandsalaris van 8.000 euro behoort tot de hoogste in heel Afrika.

De opdracht voor de vervaardiging van de stoelen ging aanvankelijk naar een buitenlands bedrijf, maar die werd ingetrokken toen bleek dat de stoelen 4.000 euro per stuk zouden kosten. Uiteindelijk zijn ze gemaakt in Keniaanse gevangenissen.

Nog niet alle parlementariërs waren bij de opening gisteren in Nairobi gewend aan het digitale tijdperk. Ze hoeven niet langer met veel misbaar de aandacht van de voorzitter te trekken, maar kunnen gewoon op een knopje drukken. Dat deden sommigen dan ook – zij het nogal eens per ongeluk. (BBC)